disputa per la marca

La victòria més difícil de Michael Jordan

La Xina protegeix el nom del jugador després de cinc anys de judicis

La companyia Quiaodan podrà seguir en pinyin o escriptura romànica però no en caràcters xinesos

36555683 601

36555683 601 / Ng Han Guan (AP)

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

En poques victòries Michael Jordan haurà suat més. El mític escorta dels Chicago Bulls ha aconseguit que la justícia xinesa protegeixi el seu nom. Han sigut cinc anys de batalla judicial en què només havia encadenat derrotes: primer en la seva reclamació contra la Junta d'Adjudicació i Revisió de Marques i després en diverses instàncies judicials. La sentència favorable al Tribunal Suprem, el màxim òrgan judicial xinès, equival a una cistella sobre la botzina.

La justícia havia mantingut fins ara que Qiaodan (la traducció fonètica de Jordan) es referia a un cognom comú i no necessàriament al cèlebre esportista. El Suprem sosté ara que Jordan és prou conegut i que el seu nom mereix ser protegit. La companyia Qiaodan Sports haurà de deixar d'utilitzar els caràcters xinesos de Jordan. "Els consumidors xinesos es mereixen saber que Qiaodan Sports i els seus productes no tenen cap relació amb mi", ha manifestat Jordan després de la sentència.

La companyia xinesa amb seu a la província de Fujian no és una qualsevol. Compta amb 6.000 botigues de material esportiu a tot el país i és sòcia de la Federació Internacional de Bàsquet. Quan Jordan va interposar la demanda el 2012, va contraatacar amb una reclamació de vuit milions de dòlars per embrutar la seva imatge i arruïnar-li el seu pla de sortir a borsa.

JORDAN EN PINYIN

La victòria de Jordan no és absoluta. La companyia podrà seguir usant el nom Qiaodan en pinyin o escriptura romànica perquè, segons el tribunal, aquesta versió no està prou associada al jugador.

Notícies relacionades

La sentència, no obstant, ha sigut rebuda pels juristes com el final de l'anarquia en la protecció intel·lectual del país. El tribunal, en una pràctica poc habitual, ha retransmès en directe la sentència per dotar-lo de més publicitat. Marques com Apple i Starbucks o famosos com Donald Trump lluiten als tribunals per defensar el seu nom en la segona economia del món.  

PRIORITAT AL REGISTRE 

La justícia xinesa fins ara decidia els conflictes no en base a l'ús de la marca, com passa a Occident, sinó atenent al que la va registrar abans. Això ha permès la pirateria de marques occidentals per espavilats empresaris xinesos amb la cobertura judicial. També ha possibilitat sentències de digestió difícil com la que va condemnar l'any passat New Balance a pagar 16 milions de dòlars al particular que s'havia anticipat en el registre. I, a més, la va obligar a deixar d'utilitzar el seu nom en mandarí a la Xina i a oferir disculpes públiques al pirata pels danys causats.