DIÀLEG SOCIAL

El Govern escoltarà propostes dels agents socials però es reafirma en la seva reforma laboral

Els sindicats veuen difícil un acord fins a final d'any i confirmen que Rajoy no derogarà l'actual marc legal

La patronal CEOE admet que molts canvis fets en el mercat de treball "són millorables"

Els líders sindicals i empresarials defensen la necessitat de solucions negociades i evitar els cops de decret. / DAVID CASTRO / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern escoltarà les propostes que pactin els agents socials per a un possible canvi de la reforma laboral, però només això. S'ha compromès a estudiar els canvis que es plantegin, de comú acord entre patronal i els sindicats, per adaptar el model legal a les necessitats del mercat però sense canvis de rumb dràstics en les línies mestres de la seva política econòmica. Rajoy posa així límits al diàleg social, límits que es concreten a no fer un pas enrere i, sobretot, no incomplir els compromisos de control de dèficit públic.

En roda de premsa després de reunir-se durant gairebé tres hores amb els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Pepe Álvarez, i els responsables de CEOE i Cepime, Juan Rosell i Antonio Garamendi, els líders sindicals han informat per la seva part que el Govern els ha deixat clar que no es derogarà la reforma laboral malgrat que aquests ho han exigit, almenys per articles. Els responsables sindicals també han reconegut que no s'ha avançat en el tema del salari mínim i han assegurat que sembla "difícil" tancar un acord d'aquí al finals d'any. Sobre les pensions i la petició que es revaloritzin en funció dels preus, la UGT i CCOO han lamentat que tampoc hi hagi resposta.

En la roda de premsa posterior a la reunió que han mantingut els interlocutors socials amb el president del Govern, Mariano Rajoy, el president de la patronal CEOE, Juan Rosell, ha explicat que moltes de les reformes que s'han fet en el mercat de treball "són millorables, sense cap dubte". Per això, la patronal "està disposada a canviar-les" i, especialment, "d'acord amb els sindicats", cosa que tant el president del Govern com la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, han vist amb bons ulls, i han mostrat la seva disposició a "mirar-ho", ha assenyalat.

TEBI COMPROMÍS

Es tracta d'un compromís tebi de cara aun ardu esforç de negociació que s'acosta. Les reunions s'han plantejat al voltant d'un total de 15 assumptes prioritaris en matèria laboral que requeriran grups de treball especialitzats.

Notícies relacionades

Els sindicats UGT i CCOO han sigut escèptics amb la primera reunió celebrada amb Rajoy. Segons la seva opinió, la posició del president del Govern està més pròxima a l'immobilisme que als canvis. Els sindicats han sortit de la reunió amb la idea que el Govern no liquidarà les reformes implantades fins ara perquè considera que han funcionat i que l'estabilitat pressupostària sempre serà prioritària als interessos del mercat laboral. 

En la reunió d'aquest dijous també hi ha participat el president de Cepime, Antonio Garamendi. Pel president d'aquesta patronal, "la situació de crisi no s'ha acabat", ja que per estabilitzar el país serà necessari mantenir l'actual ritme de creació d'ocupació quatre o cinc anys, de manera que la taxa d'atur pugui baixar del 10%, cosa que ha qualificat com a "condició imprescindible perquè el país estigui assossegat".