lluita contra el frau

Montoro anuncia l'enviament massiu de cartes als defraudadors de l'amnistia fiscal

El Govern intenta acontentar així Ciutadans de cara a un pròxim acord per a l'aprovació dels Pressupostos

 

  / ARXIU / EFE

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha anunciat aquest dilluns l'enviament massiu de cartes per part de l'Agència Tributària als defraudadors que es van acollir a l'última amnistia fiscal. A la missiva, s'informarà els contribuents que es van acollir a la regularització del 2012 (el termini es va acabar el 30 de novembre d'aquell any) que l'amnistia fiscal no prescriu aquest 30 de novembre, quatre anys després, en contra del que tem Ciutadans i del criteri expressat per l'organització d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat (IHE).

Amb l'enviament massiu de cartes als defraudadors acollits a l'amnistia fiscal, el Govern de Mariano Rajoy intenta acontentar Ciutadans de cara a un pròxim acord sobre els Pressupostos de l'Estat. El partit que presideix Albert Rivera, no obstant, tem que el Govern pretengui burlar el compromís aconseguit amb el PP per obligar a pagar el 10% als contribuents que es van acollir a l'amnistia fiscal, i no el 3% que va resultar en la pràctica. 

Segons el criteri d'Hisenda, l'amnistia fiscal no prescriu mai, ja que no és una obligació tributària ordinària. I això és el que s'explicarà als contribuents que es van acollir a l'amnistia fiscal, amb l'enviament de dos avisos a cadascun d'ells. Així ho ha explicat Montoro després de participar en l'obertura d'unes jornades organitzades per la Federació d'Associacions dels Cossos Superiors de l'Administració Civil de l'Estat (Fedeca), en què també s'integren els inspectors d'Hisenda.

El ministre d'Hisenda també s'ha referit a l'elaboració del projecte de Pressupostos i ha descartat pujades fiscals de l'IRPF o de l'IVA per aconseguir més recursos. El ministre sí que ha confirmat que "s'estan explorant canvis" en l'impost de societats, per aconseguir una recaptació més gran i que també s'estudia "modificar altres tributs" en al·lusió als impostos especials.

EXIGÈNCIA DE CIUTADANS

L'acord firmat entre el PP i Ciutadans per a la investidura de Mariano Rajoy incloïa el compromís de revisar l'anomenada declaració tributària especial (DTE), a través de la qual es va articular la citada amnistia. L'objectiu del partit que presideix Albert Rivera és fer que els defraudadors que es van acollir a l'amnistia fiscal tributin efectivament el 10% sobre els béns aflorats a la DTE (segons el tipus fixat per la llei, l'abril del 2012) i no el 3% que va resultar després que la Direcció General de Tributs interpretés, el juliol del 2012, que no s'havia de tributar pels béns anteriors al 2008 per considerar-los prescrits.

Segons els càlculs de Ciutadans, fer que els béns aflorats a la DTE tributin efectivament al 10% en lloc del 3% permetria una recaptació addicional de 2.800 milions d'euros que evitarien ajustos més grans per complir amb els objectius del dèficit públic. No obstant, segons el criteri de Ciutadans, el temps apressa, i si l'Agència Tributària no interromp la prescripció de la Declaració Especial Tributària (DTE) abans del 30 de novembre, mitjançant l'enviament de notificacions als contribuents, la DTE caducarà l'últim dia d'aquest mes i després d'aquesta data ja no es podran reclamar quantitats addicionals als defraudadors que es van acollir a l'amnistia fiscal.

DIFERÈNCIA DE CRITERIS

El criteri del Ministeri d'Hisenda és un altre. Entenen que la DTE no és una obligació tributària a l'ús i que, com a tal, no està subjecta a les regles de prescripció i, per tant, no caduca als quatre anys. "No hi ha caducitat en aquest procediment", ha dit Cristóbal Montoro. "Totes les investigacions a partir del mateix (procediment) no caducaran", ha afegit. No obstant, donades les reticències de Ciutadans, "per garantir que no hi ha cap prescripció es dirigirà una carta a cadascun dels contribuents afectats a efectes de futures actuacions".

Notícies relacionades

Les cartes que enviarà Hisenda adoptaran la forma d'"avisos" als declarants de la DTE, segons ha dit Montoro. Els avisos, no obstant, són una forma de comunicació amb els contribuents, que no tenen capacitat d'interrompre la prescripció, ja que no constitueixen un notificació formal.

Ciutadans haurà de dir ara si es conforma amb l'actuació de l'Agència Tributària o si, contràriament, considera que hi ha un incompliment del seu acord amb el PP que invalida el seu possible suport al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat que ha de presentar el Govern en les pròximes dates.