CONTROL EUROPEU

Brussel·les redueix a zero la multa a Espanya pel desviament en el dèficit públic

La Comissió Europea opta per mostrar clemència davant els governs espanyol i portuguès

 

  / AFP / THIERRY CHARLIER

1
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

Fins ahir la multa a Espanya i Portugal, encara que simbòlica, semblava imparable. Finalment, ni l'una ni l'altre hauran de pagar ni un euro malgrat la seva deliberada inacció per corregir el desviament en el dèficit públic el 2015. Ni el Govern espanyol ni el portuguès van adoptar mesures efectives l'any passat, tal com van constatar el 12 de juliol els ministres d'Economia i Finances de la UE, però després d'un llarg debat el col·legi de comissaris ha optat per rebaixar la multa a zero.

Notícies relacionades

Segons el reglament, el càstig és per defecte i ha de ser del 0,2% del PIB -entorn de 2.100 milions en el cas espanyol-, però pot ser reduït o cancel·lat si les al·legacions són prou convincents. Un grup de comissaris, liderat pel comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, feia setmanes que defensava que les explicacions que ha donat el Govern en funcions de Mariano Rajoy són suficients i que era necessari donar un vot de confiança per no perjudicar el creixement econòmic, especialment tenint en compte que no hi ha govern.

L'ala més rigorosa de la Comissió Europea, però, amb els vicepresidents Valdis Dombrovskis i Jyrki Katainen al capdavant, s'hi resistien perquè consideren que ser massa permissiu amb Madrid i Lisboa podria crear un precedent, especialment tenint en compte que l'any que ve toca avaluar els avanços de França per posar límit al seu desviament pressupostari. Finalment, la decisió, segons ha confirmat a aquest diari un alt funcionari europeu, és “cancel·lar” la multa.