Les llars de l'àrea metropolitana s'estalviaran uns 30 cèntims al mes en l'aigua

L'Àrea Metropolitana planteja una rebaixa de la tarifa de gairebé el 2,39% que afecta la capital catalana i 22 municipis més

jcortadellas34747217 tarifes aigua janet sanz bertran160719134613

jcortadellas34747217 tarifes aigua janet sanz bertran160719134613

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

A penes una mitjana de 30 cèntims al mes o 60 cada dos, que és la periodicitat amb què arriba el rebut de l'aigua. Aquest és l'estalvi que experimentaran les llars de Barcelona i 22 municipis de l'àrea metropolitana com a conseqüència de la rebaixa del voltant del 2,39% proposada per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Aquesta mesura ha sigut possible a l'arribar a un acord amb Aigües de Barcelona, del grup Agbar, que ha accedit a reduir la seva retribució financera del 6,9% actual al 3,9% per adaptar-la a la situació actual del mercat. Al seu torn també s'ha reduït en uns cinc milions el gravamen que paga aquesta distribuïdora, segons fonts coneixedores del pacte. 

TOTAL DE 45 EUROS

D'aquesta forma, els usuaris veuran reduir-se al voltant de 60 cèntims cada dos mesos la part del rebut que correspon a l'aigua i que puja a una mitjana de 24,7 euros sobre un total d'uns 45 euros, en què s'inclouen a més altres conceptes com el cànon que paguen els consumidors i altres impostos. En termes anuals, l'estalvi serà d'uns 3,6 euros.

Fonts del sector han destacat que aquesta mesura hauria de permetre també rebaixar la retribució financera a la qual té dret ATLL, l'empresa que distribueix l'aigua entre les subministradores que proveeixen d'aigua una àrea de més de 4,5 milions d'habitants, i que està gestionada per Acciona des del 2013. Aquest contracte està encallat als tribunals després de la impugnació del resultat del concurs de concessió del 2012 que va presentar Agbar.   

En el contracte de concessió d'ATLL es reconeix a aquesta empresa una retribució financera bruta del 9,33% o el 4,38% net durant 50 anys i que el 2016 suposa al voltant del 40% de la tarifa total.

SOCIETAT PUBLICOPRIVADA

Notícies relacionades

Janet Sanz, vicepresidenta de Medi Ambient de l'AMB; i Eloi Badia, visepresident de l'AMB i regidor d'aigua i energia de l'Ajuntament de Barcelona han presentat la proposta de revisió de tarifes. És el primer descens després de diversos exercicis de pujadespujades.

L'AMB és a la vegada reguladora i sòcia d'Agbar en la societat que s'ocupa del cicle de l'aigua en l'àrea metropolitana. Agbar compta amb el 70%, l'AMB, el 15% i Criteria CaixaHolding (La Caixa), amb un altre 15%. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·larTribunal Superior de Justícia de Catalunya la concessió a aquesta empresa publicoprivada de la gestió de l'aigua en l'àrea metropolitana de Barcelona. De totes maneres, la sentència està recorreguda. 

Temes:

Aigua ATLL Agbar