TRÀMITS JUDICIALS

La fiscal rebutja els avals de dos franquistes per excarcerar Conde

El jutge Pedraz decideix avui si demana una garantia bancària o reclama un informe pericial sobre les finques que aporten els germans Alonso García

L'avalista Jaime Alonso assegura que Conde està tranquil a la presó perquè fa "exercici físic i espiritual"

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

La fiscal Elena Lorente ha rebutjat que les quatre finques aportades per dos membres de la Fundació Francisco Franco per assegurar la fiança de 300.000 euros imposada a Mario Conde per part del jutge Santiago Pedraz perquè surti de presó sigui una garantia suficient. Per això, el togat estudiarà avui si exigeix a l’exbanquer que asseguri aquesta quantitat amb un aval bancari o reclama que un pèrit independent valori el preu de les finques aportades pels germans José Ángel i Jaime Alonso. Aquest últim explica, en declaracions a EL PERIÓDICO, que ha ajudat l’exbanquer perquè són amics des de fa 20 anys i té la tranquil·litat que «no es fugarà».

    Fonts jurídiques han informat  que la fiscal va presentar ahir el seu dictamen. El jutge li va remetre els avals dels germans Alonso, que són propietaris de quatre finques a l’illa de Fuerteventura, al terme de Corralejo, i que segons una taxació tenen un valor de 610.000 euros.

    No obstant, la fiscal no es fia d’aquesta valoració i per això el jutge estudia demanar un altre peritatge oficial. Una prova que pot trigar a portar-se a terme entre 10 i 15 dies. Una altra alternativa perquè Conde surti al carrer és que un banc estigui disposat a garantir aquests diners i els dipositi al jutjat com a fiança.

MANOS LIMPIAS / Jaime Alonso és un conegut advocat que ha treballat per a Manos Limpias. Va ser el representant d’aquest sindicat en el judici que es va seguir al Tribunal Suprem contra el que va ser jutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón per haver investigat els crims del franquisme. Aquest advocat, en declaracions a EL PERIÓDICO, va confessar que és amic de Conde des de fa 20 anys, quan van començar els problemes de l’exbanquer amb la justícia. «L’he visitat a la presó des que hi va ingressar i hem reviscut el drama», i ha revelat que des que el jutge Pedraz li va imposar la fiança ha començat a «treballar tan ràpid com ha pogut per donar-li un cop de mà».

Notícies relacionades

    «Al no tenir els diners en efectiu, vam posar les finques, vam demanar un peritatge i vam anar al notari», va aclarir. I va assenyalar que no ha dubtat a avalar-lo perquè té «la tranquil·litat que no eludirà l’acció de la justícia». Per això, es va mostrar encantat de poder ajudar el seu amic, però va desvincular aquest gest de la Fundación Franco. «Ho hem fet a títol personal», va manifestar.

    El lletrat també va comentar que Conde està tranquil a la presó perquè «fa els seus exercicis físics i espirituals i quan es té la consciència tranquil·la tot es porta millor».