INDEMNITZACIONS PÚBLIQUES

El Banc d'Espanya va pagar 671.000 euros per cessament a Ordoñez i un altre alt càrrec

El Tribunal de Comptes critica que l'exsecretari general cobrés tot i anar-se'n a Criteria voluntàriament

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El Banc d’Espanya, que fa anys que advoca per la moderació salarial i l’abaratiment de l’acomiadament, va pagar 671.712 euros d’indemnització per cessament a dos dels seus alts càrrecs entre el 2012 i el 2014, ja en plena crisi. Es tracta de l’exgovernador Miguel Ángel Fernández Ordóñez, que va percebre 348.751 euros, i de l’exsecretari general José Antonio Alepuz, que es va embutxacar 322.961 euros.

Així ho va destapar ahir el Tribunal de Comptes en un informe sobre el compliment de la normativa d’indemnitzacions i retribucions d’alts càrrecs públics entre el 2012 i el 2014. L’òrgan fiscalitzador de l’Estat destaca que «no aprecia falta de legalitat» en aquests pagaments. No obstant, mostra les seves objeccions al cobrament rebut per Alepuz.

Així, destaca que el Banc d’Espanya va decidir indemnitzar-lo malgrat deixar el càrrec «per voluntat pròpia», després d’acceptar una oferta de treball d’una «societat pertanyent al grup d’una entitat de crèdit sotmesa a la supervisió del Banc», en referència a Critera i a CaixaBank. Tot i això, destaca el tribunal, va rebre una compensació equivalent al 40% del seu sou durant els sis mesos que va haver d’esperar per incorporar-se a la companyia i una indemnització «equivalent a la del seu acomiadament improcedent» (45 dies per any treballat) quan ja ocupava el seu nou càrrec. 

MÉS DEL QUE S’HAVIA INFORMAT / «Aquest règim contrasta amb les limitacions que ja s’havien imposat al règim retributiu dels alts directius i les noves limitacions que s’anaven a imposar als alts càrrecs (a partir del reial decret llei 20/2012).

Fins i tot contrasta amb la indemnització que es va satisfer al governador del Banc d’Espanya cessat posteriorment, tot i que les seves restriccions per a l’exercici d’una altra activitat eren molt més grans», critica l’informe.

Notícies relacionades

 La compensació de Fernández Ordóñez, per una altra banda, resulta sorprenent perquè el governador, a contracor i arran de la petició del Congrés dels Diputats, va afirmar al seu dia que cobrava uns 195.000 euros a l’any. Si fos així, li hauria correspost una indemnització de 312.000 euros (el 80% del sou durant dos anys). No obstant, la compensació va ser més gran perquè en el sou que va fer públic no va incloure diversos complements i dietes per assistència a reunions al consell de govern i la comissió executiva del Banc d’Espanya.

 El Tribunal de Comptes destaca que el supervisor financer no va fer públiques les indemnitzacions pagades durant el 2014 per aquest cessament i que al portal de transparència tampoc hi ha publicades les dades corresponents. L’exgovernador es va jubilar aquell any i cobra des d’aleshores una pensió pública.