ESCÀNDOL FISCAL

Dos exdirectius de BPA apareixen als 'papers de Panamà'

L'exconseller delegat i un directiu van tenir una societat al país americà

El conseller delegat de BPA Joan Pau Miquel, en una imatge de l’abril passat, a Andorra.

El conseller delegat de BPA Joan Pau Miquel, en una imatge de l’abril passat, a Andorra. / TONY LARA

1
Es llegeix en minuts

L'exconseller delegat de Banca Privada d'Andorra (BPA) Joan Pau Miquel Prats i Santiago Rosselló, exdirector financer de l'entitat intervinguda l'any passat per un cas de blanqueig de capitals, s'han vist esquitxats pels coneguts com a 'papers de Panamà'. Segons publica 'El Confidencial', els dos exbanquers han aparegut vinculats a una societat creada pel bufet panameny Mossack Fonseca. 

Es tracta de la firma Obatra Inc., llançada a finals de 1995 i de la qual Prats va rebre poders el desembre d'aquell mateix any, dotze mesos després de ser nomenat director general i conseller de BPA, juntament amb Michel Valle, també directiu de l'entitat andorrana. La firma emetia accions al portador, que fan gairebé impossible rastrejar els seus propietaris. Però el 1999, Prats va firmar una carta en què afirmava ser posseïdor de títols, carta que ara ha sigut revelada. El 2002, el poder se substitueix per un de nou en què, a més de Prats, apareix Rosselló. Dos anys després es va dissoldre la societat. 

Prats va ingressar a la presó el mes de març de l'any passat acusat de blanquejar fons procedents del crim organitzat, entre ells dels càrtels de la droga mexicans i les màfies xinesa i russa, així com de la petrolera estatal veneçolana. La decisió la va prendre una jutge andorrana després de les acusacions del Departament del Tresor dels Estats Units. Rosselló està acusat de participar en la mateixa trama. Segons la investigació, s'ocupava de la gestió i control dels comptes bancaris.

FILIAL INTERVINGUDA

Notícies relacionades

El Govern de Panamà va intervenir el març de l'any passat la filial de BPA al país, després que Andorra fes el mateix amb la seva matriu, i Espanya amb la seva filial Banco de Madrid. El país centreamericà va afirmar que hi havia risc real que l'entitat no pogués fer front a les seves operacions i als seus dipositants, però va negar que la unitat panamenya del grup estigués implicada en el blanqueig de capitals. 

Tant Andorra com Panamà eren considerats paradisos fiscals per Espanya quan Prats i Rosselló apareixen vinculats a la societat panamenya. Els dos països van deixar d'estar en aquella llista negra durant l'últim govern socialista, l'any 2011.