INFORME DE L'OFICIA ANTIFRAU

La Fiscalia de Barcelona investiga presumptes irregularitats d'Acciona a l'ATLL

L'empresa va utilitzar dues filials per facturar a la concessionària uns 13 milions per treballs suposadament injustificats

jcortadellas24473455 economia  aguas ter llobregat decantadors etap llo160308134505

jcortadellas24473455 economia aguas ter llobregat decantadors etap llo160308134505

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscalia de Barcelona ha obert una investigació per les presumptes irregularitats d’Acciona en la gestió de l’empresa pública Aigües Ter–Llobregat (ATLL). Aquesta decisió va ser adoptada arran d’un informe remès per l’Oficina Antifrau de Cata-lunya (OAC) en el qual es denuncia que el grup Acciona va utilitzar dues filials per facturar uns 13 milions d’euros per treballs suposadament injustificats i sense l’autorització oficial necessària. Les indagacions pretenen aclarir si s’ha comès un delicte de falsedat documental.

La investigació es deriva d’un informe que Antifrau va remetre fa uns dies a la fiscalia, arran d’una denúncia del sindicat CGT. L’organisme públic destapa factures suposadament encreuades com a mínim entre dues filials d’Acciona, a més a més d’altres «múltiples irregularitats» en la prestació de serveis d’ATLL. Aquestes anomalies poden comportar «conseqüències significatives en perjudici del sector públic» i planteja la possibilitat de resoldre el contracte de concessió de la societat Aigües Ter-Llobregat, que la Generalitat va adjudicar el 2012, dies abans de les eleccions catalanes, a un consorci liderat per Acciona.

L’informe d’Antifrau destaca que ATLL va subcontractar de manera irregular a la societat vinculada Empresa Operadora ATLL determinades prestacions que eren inherents a la pròpia concessió de la gestió de la xarxa de subministrament d’aigües Ter-Llobregat. En aquest sentit, aquest organisme públic qüestiona la facturació de serveis de l’Empresa Operadora i una filial Acciona (Acciona Aigua) a ATLL, que entre els anys 2013 i 2014 van pujar a uns 13 milions d’euros. Aquestes dues societats, incideix l’informe, van fer servir un diferent criteri comptable per al registre dels ingressos derivats de la «facturació encreuada».

REPRESENTACIÓ INSUFICIENT / El dictamen adverteix, a més a més, de la «insuficient» representació de la Generalitat al consell d’administració d’ATLL, que gestiona el servei de subministrament d’aigües, i alerta que les irregularitats detectades poden haver perjudicat el servei d’aigües i influït en la factura de l’aigua, per la «inclusió de determinades despeses que no corresponen».

Notícies relacionades

Juntament amb la fiscalia, Antifrau va enviar còpies del seu informe a la Conselleria d’Economia de la Generalitat i al director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), entitat a la qual li correspon la gestió del servei d’aigües, com també a l’Agència Tributària.

La Generalitat va adjudicar el 2012 la gestió de l’empresa pública ATLL a un consorci liderat per Acciona juntament amb el banc d’inversió brasiler BTG Pactual, tots dos amb el 39%, i en què també participaven les famílies Rodés i Godia-Torreblanca. Posteriorment, Agbar va impugnar l’adjudicació, la qual cosa va derivar en una batalla en la qual el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar el procediment de concessió. Aquesta resolució està recorreguda per la Generalitat i Acciona i els seus socis, davant el Tribunal Suprem.

Temes:

ATLL Corrupció