EL MERCAT LABORAL

Vuit claus catalanes

Només Navarra va registrar un descens menor en percentatge entre les 11 comunitats que perden demandants inscrits

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

El descens de 1.866 desocupats de Catalunyadesocupats Catalunya al novembre té cara i creu. A diferència d'altres mesos en què la comunitat catalana encapçalava la millora en el mercat laboral, aquesta vegada ha tingut un paper discret. Catalunya ha sigut la segona autonomia en què ha baixat menys l'atur, només superada per Navarra. Segons el Govern en funcions, les dades, que deixen la desocupació registrada en 521.660 persones, "conviden a l'optimisme de cara a final d'any". 

DESENA COMUNITAT EN PERCENTATGE

Catalunya ha reduït la seva llista de demandants de feina inscrits al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) un 0,36% al novembre, per sobre del 0,12% de millora registrat a Navarra. El rànquing de les 11 comunitats en què retrocedeix la xifra de desocupats està encapçalada per Melilla, amb el 4,67%, seguida de València (-2,06%) i Andalusia (-1,78%). En xifres absolutes de desocupats, Catalunya ocupa la cinquena posició, al darrere d'Andalusia, València, Madrid i el País Basc. 

CAIGUDA ANUAL DEL 10,31%

La millora de l'atur al novembre a Catalunya ha tingut un ritme molt menor que la del descens acumulat en els 12 mesos anteriors, que va ser del 10,31%, amb gairebé 60.000 desocupats menys a les llistes del SOC

AUGMENT A GIRONA I TARRAGONA

En la creu dels resultats també s'inclou el llast de les províncies de Girona i Tarragona, on l'atur ha crescut el 3,21% i el 0,87%, respectivament. Aquestes males dades han frenat la xifra global de descens de l'atur, al qual han contribuït Barcelona i Lleida.   

MILLORA A LA INDÚSTRIA

En canvi, en la cara del mercat laboral el mes passat es troba la bona evolució de la indústria i la construcció a la província de Barcelona, amb 900 aturats menys i 873, respectivament. Els serveis han seguit sent el sector amb més embranzida en la contractació en l'inici d'una bona temporada nadalenca, cosa que ha permès rebaixar 1.185 aturats. En el conjunt de la comunitat, l'atur ha pujat en els per les males dades de Girona i Tarragona.

CONVERSIONS DE TEMPORALS EN FIXOS

A més, la taxa de temporalitat dels contractes s'ha situat en el 12,2%, un percentatge més alt que en altres mesos amb una estacionalitat més acusada. Dels 28.644 contractes indefinits comptabilitzats, 9.156 han sigut conversions de temporals en fixos. Pel que fa a la Seguretat Social, s'ha produït un augment de 2.500 afiliats.

OPTIMISME DEL GOVERN

Segons el secretari d'Ocupació, Joan Aregio, el descens del novembre és una bona dada, la millor des del 1999 en percentatge i des del 1996 en xifra absoluta d'aturats, i recorda que en 20 anys la desocupació només ha millorat en tres ocasions en aquest mes.

POCA OCUPACIÓ PEL BLACK FRIDAY

Notícies relacionades

UGT i CCOO han alertat que la caiguda de la contractació al novembre, tant la indefinida com la temporal, i l'increment de l'atur en el sector serveis indica que campanyes com el Black Friday no han suposat una reducció de la desocupació ni una millora de l'ocupació en el comerç. 

PETICIONS ALS PARTITS

La patronal Pimec considera que la dada del novembre és positiva, encara que recorda que el nivell d'atur encara és molt alt, de manera que demana als partits que es presentin a les eleccions del dia 20 de desembre que defensin mesures per millorar el mercat laboral com la formació i la qualificació professional, una reducció de les quotes a la Seguretat Social i suport a la reindustrialització.