RÀNQUING

Les 10 fortunes més grans d'Espanya

L'amo d'Inditex, Amancio Ortega, encapçala la llista de 'Forbes' dels espanyols més rics

3
Es llegeix en minuts

La riquesa dels 100 espanyols més rics ha crescut el 15% en un any, fins als 24.826 milions, segons 'Forbes'. El propietari de Zara, Amancio Ortega, encapçala una llista de milionaris en què només hi ha 11 dones. Entre els 10 primers, hi destaquen empresaris de grans grups amb presència internacional.

1. AMANCIO ORTEGA

Fundador i accionista principal d'Inditex, l'imperi gallec tèxtil del qual formen part marques com Zara, Stradivarius, Massimo Dutti, Pull & Bear i Bershka. Als 79 anys, encapçala la llista espanyola amb una fortuna de 60.900 milions d'euros, 14.900 milions més que l'any anterior. Durant unes hores, va ser l'home més ric del món, superant el fundador de Microsoft, Bill Gates. A més del tèxtil, té actius immobiliaris en diversos països, a través de la seva empresa Pontegadea, que segons 'Forbes' supera els 4.200 milions d'euros.

2. RAFAEL DEL PINO I GERMANS

President de Ferrovial, grup fundat el 1952 per Rafael del Pino y Moreno (pare) i que ara està entre les 10 principals companyies de l'Ibex 35. El seu capital està valorat en 8.600 milions d'euros. Després de vendre diverses empreses participades, aquest any s'ha centrat en la reconstrucció del negoci aeroportuari del grup. Juntament amb Macquarie, ha adquirit els aeroports d'Aberdeen, Glasgow i Southampton. Els germans Del Pino han separat les seves participacions en el grup.

3. JUAN ROIG

El president de Mercadona, de 66 anys, té una fortuna de 7.500 milions d'euros. La cadena de supermercats valenciana que controla amb la seva dona va facturar l'any passat 18.034 milions d'euros i va tenir uns beneficis rècord de 515 milions. Gairebé no disposen d'altres inversions, més enllà del València Basket i la incubadora d'emprenedors Angels.

4. SANDRA ORTEGA

Accionista d'Inditex, la seva fortuna, valorada en 7.500 milions d'euros, es deu fonamentalment a l'herència que li va deixar la seva mare, Rosalía Mera (exdona d'Amancio Ortega). La pujada d'Inditex a la borsa ha fet créixer la seva fortuna en 2.250 milions, segons 'Forbes'. Els actius familiars estan agrupats en el hòlding Rosp Corunna. Ortega, de 47 anys, treballa activament a la Fundació Paideia.

5. ISAK ANDIC I FAMÍLIA

El propietari de Mango té un capital de 4.500 milions d'euros. La cadena catalana de moda va tenir unes vendes de 1.846 milions d'euros el 2013 i s'ha marcat com a objectiu facturar 3.765 milions el 2018, gràcies a l'expansió a nous mercats. Andic, de 52 anys, té el seu fill Jonathan com un dels homes de confiança dins de la companyia.

6. SOL DAURELLA

De la família catalana Daurella, Sol (tercera generació), de 49 anys, és la que acumula més patrimoni i poder. És la presidenta de Coca-Cola Iberian Parners i presidirà la macroembotelladora que sortirà a la borsa. Forbes valora la seva fortuna en 3.700 milions d'euros.

7. FRANCISCO I JON RIBERAS MERA

Accionistas de Corporación Gestamp (a la foto superior, Francisco), un imperi de components de l'automòbil fundat la dècada dels 90. Acumulen un capital de 3.200 milions d'euros.

8. FAMÍLIES HERRÁIZ MAHOU Y GERVÁS

Accionistes de Mahou San Miguel, grup cerveser que produeix més d'un terç de tot el negoci espanyol. Entren per primera vegada entre els 10 més rics d'Espanya, amb una fortuna que puja als 2.800 milions d'euros, segons 'Forbes'.

9. JUAN MIGUEL VILLAR MIR

Notícies relacionades

El president i primer accionista d'OHL, de 84 anys, ha venut participacions per assegurar el futur del grup, empresa que controla el 14% d'Abertis. Villar Mir és a més el propietari de Fertiberia i Ferroatlántica i accionista de control a Colonial (24,4%) i el Santander (0,25%), on a més és conseller. Els seus tres fills, Silvia, Álvaro i Juan, formen part del consell d'Inmobiliaria Espacio. Segons Forbes, té un capital de 2.700 milions d'euros.

10. VÍCTOR GRÍFOLS I FAMÍLIA

El presidentede Grifols, de 65 anys, i la seva família posseeixen una fortuna de 2.600 milions d'euros. El grup català manté activa la seva política d'adquisicions.