EL MERCAT IMMOBILIARI

Les delícies dels rics

Barcelona ha rebut una inversió total de més de 1.000 milions des del gener

3
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / BARCELONA

Hi ha senyals inequívocs que el sector de la construcció i l'immobiliari s'estan recuperant lentament després de vuit anys de crisi. Però molt abans que els particulars comencessin a comprar tímidament gràcies a la recuperació del crèdit, van arribar els fons voltor atrets pels preus ruïnosos. Quan la situació es va normalitzar, van venir els inversors internacionals amb fam de totxo barat. I ara, les socimis, societats cotitzades d'inversió immobiliària, estan fent l'agost amb noms il·lustres al darrere com el de George Soros a Hispania.

Les xifres són eloqüents. La inversió immobiliària a Espanya es va situar en un nivell rècord durant el primer semestre d'aquest any, superant així fins i tot la xifra del 2007, amb gairebé 8.500 milions, segons les últimes xifres elaborades per la consultora immobiliària CBRE.

Si s'exclou la macrooperació de compra de Testa per part de Merlin Properties, la més important dels últims anys, la xifra d'inversió se situa en els 5.500 milions. I l'interès dels inversors no es limita només als edificis emblemàtics en zones de primera qualitat, si no que s'estén a tots els sectors.

CBRE assenyala que el capital estranger ha estat darrere del 32% del volum invertit al llarg de l'any. Però s'ha de tenir en compte que encara que les socimis es consideren inversors nacionals, el capital que tenen al darrere és majoritàriament estranger. El capital forà va procedir de França (32%), el Regne Unit (22%) i els Estats Units (21%). Més de la meitat correspon a fons d'inversió (57%), seguit de promotors i immobiliàries (21%), inversors privats (20%) i socimis (19%).

Edificis d'oficines

Barcelona és una de les ciutats que atrau més atenció, segons expliquen fonts de la consultora immobiliària Aguirre Newman. Entre els mesos de gener i setembre la inversió total en el sector immobiliari a Catalunya suma 1.103,4 milions d'euros, principalment a la capital catalana, dels quals més de la meitat (575,8 milions d'euros) corresponen a inversions en edificis d'oficines. Per sectors, els que van rebre més inversions després del d'oficines van ser els hotels (137,5 milions), el residencial (97,1 milions), el retail (96,5 milions), l'industrial (63,5 milions) i el sòl (63 milions).

Si l'any 2014 es van tancar operacions estrella com la venda de la torre Agbar a Emin Capital per convertir-se en un Hyatt o la de l'edifici del Deutsche Bank a KKH al passeig de Gràcia, aquest any s'han tancat operacions menys vistoses, però per unes quanties econòmiques elevades.

És el cas de la venda per part dels expropietaris de Caprabo (famílies Carbó, Bonet i Elías) de 33 locals ocupats per supermercats de Caprabo a Merlin Properties per 96,5 milions d'euros. La segona operació més gran de l'any a Barcelona aquest any s'ha realitzat en el sector de les oficines.

El juliol passat, el fons immobiliari Benson Elliot va arribar a un acord amb UBS per a la venda de l'edifici d'oficines Cornerstone del 22@ barceloní per 80 milions d'euros. El grup suís UBS va pagar també 80 milions d'euros al grup Omega Capital per quedar-se amb la Torre Tarragona de Barcelona.

Notícies relacionades

En el sector hoteler destaquen dues operacions des de començament d'any, totes dues a Barcelona: la venda de l'Hotel Covadonga a Renta Corporación per 23,5 milions d'euros i la reconversió a establiment hoteler de l'edifici d'Aragó 300 -la seva inversió de 24 milions d'euros l'assumirà OD Group.

Altres sectors, com l'industrial, comencen a despertar-se, com ho demostra la venda del parc logístic de Constantí, propietat d'Axa a Axiare, per un preu de 13,5 milions d'euros. «I la recta final de l'any encara depararà moltes sorpreses», segons comenten a Aguirre Newman.