TELEFONIA

El 'roaming' desapareixerà el juny del 2017

El Parlament europeu aprova eliminar el sobrecost per trucar o enviar missatges des de l'estranger

3
Es llegeix en minuts

Trucar des de l'estranger no tindrà sobrecost a partir del juny del 2017. Finalment, els governs de la Unió Europea i el Parlament Europeu han arribat a un acord de matinada per eliminar a partir del 15 de juny del 2017 els recàrrecs per 'roaming', les tarifes d'itinerància per trucar, enviar missatges de text mòbils o connectar-se a internet des de l'estranger.

Els proveïdors de 'roaming', però, podran aplicar una "política d'ús just" amb l'objectiu d'impedir els abusos en la utilització, entre ells l'ús del 'roaming' per motius diferents dels viatges periòdics i s'introduiran garanties per assegurar la recuperació dels costos per part dels operadors, ha informat la presidència letona de la UE, que ha negociat l'acord preliminar amb l'Eurocambra en nom dels Vint-i-vuit.

L'acord encara ha de ser aprovat formalment pels Governs de la UE i el Parlament Europeu. Els recàrrecs per 'roaming' baixaran a un màxim de 0,05 euros per minut en el cas de les trucades, 0,02 euros per a missatges de text i 0,05 euros per megabyte en el cas de les dades el 30 d'abril sense comptar amb l'IVA. Aquests recàrrecs màxims representen una caiguda del 75% en comparació amb els recàrrecs actuals per a trucades i dades.

Els Governs de la UE i l'Eurocambra també han arribat a un acord provisional sobre les noves normes per garantir l'accés obert a internet a tota persona sense discriminació, conegudes com les normes de neutralitat de la xarxa.

Així, els operadors es veuran obligats a tractar el trànsit equitativament quan ofereixin serveis d'accés a internet i tot i que podran utilitzar mesures de gestió "raonables", només estaran autoritzats a bloquejar o alentir el servei intencionadament en un nombre de casos "limitats", entre ells per contrarestar ciberatacs o impedir la congestió del trànsit, així com per combatre la pornografia infantil.

Els usuaris podran accedir de manera lliure el contingut que triín sense ser tractats injustament.

Ja no es permetrà tampoc la priorització de pagament, que permetria cobrar una taxa addicional als proveïdors de contingut per portar més ràpids les dades. Amb això, es vol evitar per exemple que l'accés a webs de nova creació no es veuran injustament alentides en benefici de les grans companyies.

Les normes pactades permetran acords sobre serveis que requereixin un nivell de qualitat específic com per exemple la televisió per internet o noves aplicacions innovadores, però els operadors hauran de garantir la qualitat general dels serveis d'accés a internet.

NOVA REFORMA PER AL 2016

Les normes, que seran d'aplicació a tots els estats l'abril del 2016, han sigut acordades gairebé dos anys després que la Comissió Europea presentarà la seva proposta sobre el mercat únic de telecomunicacions encara que es veuran completades per una nova reforma en el sector prevista el 2016.

Aquesta reforma inclourà una coordinació més eficaç de l'espectre a nivell europeu i promourà les condicions adequades per impulsar les xarxes i serveis digitals, un objectiu clau del pla de la Comissió Europea per crear un mercat digital únic, ha explicat per la seva banda la Comissió Europea en un comunicat.

També s'actualitzaran les normes en la pròxima reforma per donar prou incentius perquè hi hagi inversions a les xarxes de banda ampla d'alta velocitat i garantir que els usuaris finals es beneficien d'una connexió d'alta qualitat a preus assequibles i l'Executiu comunitari tindrà en compte la creixent importància de les empreses virtuals que ofereixen serveis similars o equivalents als serveis de comunicació tradicionals.

Notícies relacionades

El vicepresident de l'Executiu comunitari i responsable del Mercat Digital Únic, Andrus Ansip, ha celebrat l'acord entre els Governs i l'Eurocambra al recordar que "els europeus han estat demanant i esperant la fi dels recàrrecs de 'roaming', així com les normes sobre neutralitat de la xarxa", mentre que el comissari responsable d'Economia Digital, Günther Oettinger, ha subratllat que "tots dos són essencials per als consumidors i les empreses en l'economia i societat digitals avui dia a Europa".

Ansip ha avisat, però, que encara "queda molta feina per fer per crear un mercat digital únic", si bé ha recordat que els caps d'Estat i de Govern de la UE han recolzat plenament" els plans de la Comissió Europea per aconseguir-ho i "avançar més ràpid".

Temes:

Roaming