El FROB detecta irregularitats en indemnitzacions a directius de Catalunya Caixa

L'organisme envia a la fiscalia un informe sobre pagaments del 2008 i el 2009

2
Es llegeix en minuts
P. A. / MADRID

El president del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), Fernando Restoy, ha revelat que l'organisme ha enviat recentment a la fiscalia un expedient "relatiu a l'extinció de contractes d'alta direcció corresponents al període 2008-2009" a Caixa Catalunya. En aquella època l'entitat estava presidida per Narcís Serra i dirigida per Adolf Todó. 

No és l'única investigació que s'ha obert als dos alts càrrecs. El Jutjat d'Instrucció 30 de Barcelona els té imputats, juntament amb una quarantena de membres del consell d'administració de l'entitat, per un delicte d'administració deslleial per l'aprovació al gener i a l'octubre del 2010 de dos acords per augmentar el salari dels seus directius, tot i que l'entitat es trobava en una situació crítica que la va obligar a demanar 1.250 milions d'euros en ajudes. 

El FROB, a més, va anunciar fa mesos que anava a interposar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) confirmés una sentència que obliga Catalunya Banc (successora de Catalunya Caixa) a pagar 1,2 milions (600.000 euros a cadascun) a l'expresident Adolf Todó i a l'exconseller delegat Jaume Masana per acomiadament improcedent. Fa uns mesos també, el fons va enviar a la fiscalia 16 operacions sospitoses del banc que van causar un perjudici estimat de 900 milions d'euros, a més d'un expedient relatiu a una cartera d'hipoteques minoristes.

Sentència de Bankia

Durant la seva compareixença en la comissió d'Economia del Congrés, Restoy també ha apuntat que la venda de Catalunya Banc al BBVA i d'una cartera hipotecària de l'antiga caixa al fons Blackstone han permès recuperar 328 milions d'euros, una vegada descomptades les ajudes concedides als compradors, dels 12.052 milions públics que se li van injectar. Les dues operacions es tancaran "en els pròxims dies".

Notícies relacionades

Així mateix, ha indicat que Bankia ha rebut 2.424 demandes civils per la seva sortida a borsa, en què se li reclama uns 70 milions d'euros (davant els més de 3.000 milions que va captar en l'operació). Ja s'han dictat 236 sentències, de les quals el 85% són contràries a l'entitat (fa un parell de mesos el percentatge era del 50%).

Per últim, ha assegurat que més de 14.000 dipositants de Banco Madrid podran recuperar la totalitat de la seva inversió, mentre que uns 500 es veuran afectats temporalment al superar els seus dipòsits el volum màxim garantit. "És molt probable que aquests últims també puguin recobrar en el marc del procés concursal la totalitat de la seva inversió", ha afegit.