25 maig 2020

Anar al contingut

INFORME D'OXFAM

Totes les empreses de l'Ibex, excepte Indra, tenen filials en paradisos fiscals

La inversió espanyola en paradisos fiscals va créixer més d'un 200% en l'últim any, segons Oxfam

Les grans cotitzades espanyoles posseeixen 810 filials en territoris 'off shore'

La inversió espanyola cap a paradisos fiscals va créixer un 205% entre el 2013 i el 2014 i representa el 24% del total de la inversió a l'exterior, i un 12,4% és inversió circular (la que surt d'Espanya i torna a Espanya després d'haver passat per un paradís), segons l'informe 'La il·lusió fiscal', elaborat per Oxfam Intermon.

D'acord amb aquest informe, totes les empreses de l'Ibex 35 menys Indra eren presents en paradisos fiscals l'any 2013 amb 810 filials, un 44% més, a través de les quals poden estar canalitzant els seus ingressos per reduir la seva tributació, segons l'informe.

L'informe, presentat aquest dijous en una roda de premsa, destaca que les empreses amb més presència en aquests paradisos són Arcelor Mittal, amb el 58,3% de les seves filials radicades en paradisos fiscals, i el Banco Santander, amb 182 filials, un 19,5% del total del grup, segons el rànquing d'Oxfam, que només cita aquestes dues empreses.

PRINCIPALS DESTINS

Els destins favorits per reduir al màxim les seves càrregues impositives són Delaware, amb 352 filials el 2013, Holanda, amb 122 filials, i Luxemburg, amb 62, encara que la xifra s'ha més que duplicat en els dos últims anys. Altres paradisos fiscals utilitzats comunament són Irlanda (56), Suïssa (25), Hong Kong (24) i les illes Caiman (22).

Per pagar menys impostos aquestes empreses utilitzen diverses tècniques, com l'abús dels preus de transferència, els préstecs intragrup --que s'han convertit en la pràctica estrella--, la deslocalització d'intangibles o l'agressivitat en la negociació dels convenis de doble imposició.

De fet, la responsable de Justícia Fiscal d'Oxfam, Susana Ruiz, ha assegurat que Espanya negocia aquests convenis de forma "molt agressiva" amb els països en desenvolupament per obtenir una deduïbilitat més elevada per a les empreses espanyoles.

OPACITAT

Segons la seva opinió, la línia de la legalitat és molt "difusa" en aquesta mena de pràctiques, que poden arribar a ser legals, però que són "moralment inacceptables" perquè produeixen un trasllat artificial dels beneficis.

A més, Ruiz ha denunciat la falta d'informació que proporcionen les empreses de l'Ibex, ja que només el 10% ofereix informació desagregada dels seus ingressos per països, fet que genera "molta confusió" sobre les seves pràctiques.

En concret, ha afirmat que només Endesa dóna certa informació fiscal "consistent" i atorga rellevància al compromís amb la fiscalitat que han d'adquirir les empreses. A més, cap explica les subvencions que rep ni a Espanya ni en altres països en què pugui operar.

GAIREBÉ 60.000 MILIONS DE FRAU A ESPANYA

Per la seva banda, el director del departament de Campanyes i Ciutadania, Jaime Atienza, ha quantificat el cost d'aquesta mena de pràctiques a nivell nacional i mundial, i ha assegurat que a Espanya el frau fiscal puja a 59.000 milions d'euros, segons dades del col·lectiu de tècnics d'Hisenda (Gestha).

A la Unió Europea el frau puja a un bilió d'euros, mentre que a nivell mundial els actius en paradisos fiscals sumen entre 20 i 32 bilions de dòlars, una xifra que supera la suma del PIB dels Estats Units i la Xina, les dues economies mundials més grans.

A més, ha denunciat que les grans empreses estiguin suportant un tipus efectiu de Societats del 5,3% pel 16% que suporten les petites i mitjanes, segons dades de la mateixa Agència Tributària, i ha assegurat que si les grans companyies tributessin almenys a aquest nivell s'haurien recaptat 8.227 milions més.

Segons Atienza, hi ha una "evident connexió" entre l'evasió fiscal i la desigualtat social que condemna a la pobresa milions de persones. Segons la seva opinió, els governs tenen la responsabilitat d'establir lleis que eliminin aquestes vies d'escapament perquè les grans companyies "espremen fins al límit" les possibilitats de la llei per reduir la seva factura fiscal.

LLEI CONTRA L'EVASIÓ FISCAL

Així, ha considerat "imperatiu" que tots els partits espanyols incloguin en els seus programes una llei contra l'evasió fiscal que ajudi a generar ingressos per a totes les persones i garanteixi finançament per a les polítiques públiques de sanitat, educació, protecció social i cooperació.

En la mateixa línia, Ruiz ha reclamat un pla de sortida dels paradisos fiscals, malgrat reconèixer els avanços que s'estan produint a la UE. A més, ha demanat al Govern una posició "més forta" a nivell internacional.

paraisos fiscales

Temes: Indra