control tributari

Més de mil contribuents de l'amnistia fiscal són investigats

El 2014 el fisc va inspeccionar en profunditat un total de 99.580 contribuents

L'AEAT ha iniciat 357 inspeccions i ha detectat 705 casos de possible blanqueig

El director de l’Agència Tributària, Santiago Menéndez, en la seva compareixença al Congrés, ahir.

El director de l’Agència Tributària, Santiago Menéndez, en la seva compareixença al Congrés, ahir. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va dir la setmana passada que els noms que estan continguts a la llista Falciani (com a titulars d'un compte bancari a la filial suïssa de l'HSBC el 2005 i el 2006) eren només «un aperitiu» comparant-ho amb la nova informació que estava en poder de l'Agència Tributària (AEAT), i ahir el director de l'organisme, Santiago Menéndez, va donar pistes sobre això.

«La informació de la llista Falciani no és res comparat amb el que ens ha proporcionat els models de declaració 750 i 720», va dir Menéndez en al·lusió a la declaració especial tributària (DTE) oferta pel Govern el 2012 (amnistia fiscal amb el pagament previ del 10%) i a la nova declaració obligatòria de béns i drets a l'estranger del 2013 i el 2014 (model 720).

Durant la seva compareixença a la Comissió d'Hisenda del Congrés dels Diputats, Menéndez va anunciar que una mica més de 1.000 contribuents sobre un total de 31.484 que es van acollir a l'amnistia fiscal del 2012 ja han sigut objecte d'algun tipus de comprovació en profunditat per part de l'Agència Tributària i, segons va afegir, tots seran analitzats per l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau.

EXPLOTACIÓ DE DADES

A partir de la informació aportada per l'amnistia del 2012, l'Agència ha obert 357 expedients de comprovació sobre 300 contribuents dels quals ja se n'han tancat 51 amb un resultat de 12 milions d'ingrés. A més, s'han trobat «indicis» de blanqueig de capitals en 705 contribuents, que han sigut remesos al Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals (Sepblac).

Entre les declaracions del model 750 s'estan depurant les presentades a nom de persones mortes, menors d'edat o discapacitats, entre altres actuacions.

Menéndez també es va referir a l'explotació de dades a partir de les més de 134.310 declaracions sobre béns i drets a l'estranger presentades el 2013 (nou model 720) i altres 32.125 el 2014.

D'aquest total de contribuents, l'AEAT n'ha preseleccionat 7.073, que podran ser inclosos en el pla d'inspecció per existir indicis que, o no han declarat la totalitat dels seus béns a l'estranger, o no els han incorporat a la resta de les seves declaracions fiscals.

PROFESSIONALS I XARXES SOCIALS

L'Agència Tributària va obtenir el 2014 una liquidació de 12.318 milions d'euros com a resultats de totes les seves actuacions de control (el 12,5% més que l'any anterior). Els tècnics del Ministeri d'Hisenda agrupats a Gestha van reconèixer la millora dels resultats, si bé van lamentar que a penes suposin el 23,3% de tota l'evasió fiscal anual, «cosa que significa que més de les tres quartes parts del frau queden impunes», van afegir.

Notícies relacionades

En particular, l'AEAT va inspeccionar un total de 99.580 contribuents amb una liquidació resultant de gairebé 5.000 milions. Menéndez va destacar la inspecció feta a 2.675 professionals i 2.346 actuacions més relacionades amb societats interposades.

El pla de control tributari del 2015 inclourà una vigilància especial sobre noves formes de frau basades en «tècniques d'anàlisi de xarxes socials» i en empreses enfocades a l'oci i al sector turístic, especialment negocis particulars d'allotjament a turistes a través de la xarxa, segons va avançar Menéndez .