ALIANCES EN EL SECTOR

Injecció per a Esteve

El laboratori català percebrà més de 846 milions de Mundipharma per noves medicines contra el dolor L'acord aporta «sostenibilitat a llarg termini», segons el conseller delegat

Laboratori 8 Planta pilot d’Esteve a Martorelles.

Laboratori 8 Planta pilot d’Esteve a Martorelles. / ARXIU

1
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

Laboratoris Esteve rebrà una important injecció econòmica i operativa. La companyia farmacèutica amb seu al Regne Unit Mundipharma Laboratories pagarà més de 846 milions d'euros a la firma familiar catalana pel desenvolupament d'una nova generació de medicaments per al tractament del dolor.

El pagament d'aquesta quantitat depèn del compliment dels objectius establerts en el contracte que han firmat Esteve, Mundipharma i la seva empresa associada independent Purdue Pharmaceuticals.

Tres projectes

L'acord inclou tres projectes de reccerca que havia arrencat en solitari Esteve i per als quals necessita una important inversió econòmica a l'entrar en la fase decisiva d'assajos clínics previs a la comercialització.

«Sense l'acord al qual hem arribat aquests projectes haurien mort. Teníem la necessitat i l'obligació de trobar aliats per a la fase de proves amb més pacients pels seus elevats costos», va destacar Albert Esteve, conseller delegat de la farmacèutica. Entre els projectes més significatius destaca la investigació d'un nou compost destinat a tractar el dolor relacionat amb el sistema nerviós.

Aquesta injecció de 826 milions (1.000 milions de dòlars) es començarà a notar en els comptes del 2014 -en què se superaran de llarg els 818 milions de facturació del 2013- i s'anirà incrementant a mesura que vagin avançant les fases de la recerca, amb un salt quantitatiu a partir de la comercialització del primer nou medicament prevista per al 2018.

Per al directiu d'Esteve, «més enllà de l'import econòmic de l'acord, és important que la recerca i el desenvolupament d'Esteve es valori al mercat». L'aliat d'Esteve està centrat en la mateixa especialitat del dolor, i per això Albert Esteve confia que «molt possiblement hi pugui haver nous projectes conjunts».

Notícies relacionades

A més de permetre que segueixi avançant l'R+D d'Esteve, l'acord amb Mundipharma i Purdue «aportarà sostenibilitat de la companyia a llarg termini en un període de 5 a 10 anys», segons el conseller delegat.

El director general de Mundipharma, Antony Mattessich, va subratllar la complementarietat de les dues companyies al combinar la capacitat de la seva empresa per desenvolupar medicaments des de la fase clínica i la posterior comercialització, i la d'Esteve per descobrir molècules per tractar el dolor. El mercat global de medicaments i tractaments relacionats amb el dolor puja a uns 31.320 milions d'euros.