TELECOMUNICACIONS

Alierta afirma que la Comissió Europea podria acabar en "un parell de tardes" amb el domini de Google

El president de Telefónica assegura que la neutralitat de la xarxa "se l'han inventat els que no són neutrals"

Soria (dreta) conversa amb Alierta, abans d’inaugurar la 28a Trobada de Telecomunicacions i Economia Digital, a Santander.

Soria (dreta) conversa amb Alierta, abans d’inaugurar la 28a Trobada de Telecomunicacions i Economia Digital, a Santander. / EFE / ESTEBAN COBO

2
Es llegeix en minuts

El president de Telefónica, César Alierta, i el conseller delegat del grup Vodafone, Vittorio Colao, han reclamat aquest dilluns a la Unió Europea la regulació de les empreses que operen a internet, amb unes normes que siguin "simètriques" a les que suporten les operadores.

En la seva intervenció en la 28a Trobada de les Telecomunicacions i Economia Digital organitzada per Ametic a la UIMP de Santander, el president de Telefónica ha lamentat que Europa "va al darrere en innovació" perquè necessita que hi hagi un "sistema simètric" en què tots els actors tinguin la mateixa regulació.

"Només hi ha regulació en els operadors, mentre que la resta estan encantats perquè tenen accés a tota la cadena sense pagar i sense estar controlats", ha denunciat Alierta, que ha afegit que conviuen companyies de telecomunicacions amb una quota de mercat que la UE està "obsessionada" que no sobrepassi el 40%, amb "sistemes operatius tancats i buscadors amb quotes del 90%". “Eliminar els sistemes tancats no costaria gaire, bé, un parell de tardes", ha dit Alierta.

Alierta ha assegurat que la neutralitat de la xarxa "se l'han inventat els que no són neutrals" i que els que parlen més de neutralitat són els que no respecten privacitat i seguretat. Aquesta neutralitat, ha afegit, s'ha de donar "en tota la cadena de valor" amb una regulació que arribi a tots els actors i no només als operadors. En la seva opinió, aquestes companyies d'internet, sense esmentar noms concrets, però en clara al·lusió a gegants com Google o Facebook, "són les que més parlen de neutralitat i són les que no respecten la privacitat i la seguretat".

D'aquesta manera, ha insistit que Europa pot "perdre el tren" de l'economia digital si no canvia el model de regulació, i ha assegurat que aquest procés "és gratuït" ja que el sector "no demanarà ni un euro". Així, si s'aconsegueix "una regulació com la dels americans, llavors hi haurà consolidació i empreses més potents".

Viviane Reding, el "desastre més gran"

Alierta ha estat contundent a l'hora de referir-se a Viviane Reding -- antecessora de l'actual comissària d'agenda digital Neelie Kroes-- que, en la seva opinió, ha estat el "desastre més gran" que ha tingut Europa en telecomunicacions i no sabia "ni el que era una xarxa". "Després de 14 anys anant a Brussel·les dubto que els serveis tècnics de la Unió Europea entenguin les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació). El president dels EUA sí que les entén", ha afirmat el directiu.

Notícies relacionades

Per la seva part, Colao ha apuntat que és necessària " una regulació a Europa que sigui la mateixa per als jugadors de telecomunicacions i d'internet", ja que ha assegurat que la situació actual "no és justa". "Han de ser absolutament les mateixes per a tots", ha insistit.

També s'ha referit al procés de consolidació que el sector de les telecomunicacions ha de viure a Europa, però ha advertit que perquè es porti a terme és necessari que existeixi un verdader mercat únic de telecomunicacions i que els reguladors no imposin "mitigacions ni barreres" a aquestes operacions.