ESCÀNDOL FINANCER

El MAB exigeix a Gowex que doni més informació per tornar a cotitzar

La companyia insisteix que les acusacions de l'informe de Gotham són infundades

La CNMV examina les actuacions del mercat alternatiu en aquest cas

Jenaro García, durant la sortida a cotitzar de Gowex al MAB.

Jenaro García, durant la sortida a cotitzar de Gowex al MAB. / EFE / Ángel Díaz

3
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS
BARCELONAt

El temps juga a favor de Gotham City Research. Com més hores passen sense que Let's Gowex doni una resposta apropiada al demolidor informe borsari que ha provocat la suspensió de cotització, més gran és l'ombra de dubte que plana sobre la firma tecnològica espanyola que cotitza al Mercat Alternatiu Borsari (MAB). El consell d'administració d'aquest mercat controlat per Bolsas y Mercados Españoles (BME) va prendre ahir la decisió de suspendre la cotització del valor de Gowex després d'haver perdut una mica més del 60% del preu en dos dies. I li va donar  de termini fins abans de l'obertura de la sessió d'avui per donar a conèixer el pla d'actuacions que «consideri necessari definir en la relació amb les informacions contingudes a l'informe de Gotham en què s'acusa la companyia especialitzada en wi-fi que dirigeix Jenaro García de falsejar la informació transmesa al mercat sobre la seva activitat.

Gowex es prendrà el seu temps per donar explicacions. Ahir va comunicar que la cotització es mantindrà suspesa mentre elabora i publica un document «amb tota la informació completa que aclareix totes i cadascuna de les acusacions infundades contingudes a l'informe». Va destacar així mateix que «tan aviat com sigui possible» donarà a conèixer les mesures de defensa empreses per la companyia, així com «la informació exhaustiva i contrastada per fonts independents».

El cas de Gowex s'ha convertit en una qüestió de credibilitat. La de Gotham o la de Gowex. De fet, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha acabat per intervenir en l'àmbit de les seves competències, que es limiten a l'abús de mercat, ja que el MAB pertany a la societat de borses. La CNMV ha sol·licitat als reguladors dels Estats Units i del Regne Unit informació relativa a Gotham i els seus administradors, amb l'objectiu d'analitzar si el document publicat per aquesta entitat pot constituir un supòsit d'abús de mercat. Així mateix està analitzant detalladament la negociació registrada a Gowex en les últimes sessions per comprovar si s'han produït operacions contràries a la normativa del mercat.

Notícies relacionades

SEGUIMENT DEL MERCAT /La CNMV va una mica més enllà i ha posat sota la lupa el mateix MAB: «S'estan fent les oportunes revisions del seguiment que el citat mercat ha tingut de Gowex i de les actuacions que ha portat a terme des que s'han posat de manifest les notícies». En aquest context recorda que les seves competències es redueixen a la vigilància d'abús de mercat, fet que suposa que se'n renta les mans respecte a la veracitat de la informació que les companyies cotitzades al MAB traslladen als inversors.

«Gotham no és una firma d'anàlisi gaire coneguda, però on posa l'ull, posa la bala», va comentar ahir una analista. «Altres societats que han estat assenyalades han tingut moltes dificultats per recuperar-se», va afegir. El 21 de febrer del 2013, va iniciar la publicació de diverses anàlisis sobre Ebix, un proveïdor de soft-ware per al sector de les assegurances. Com a resultat d'aquestes, el valor de l'acció va caure dramàticament i no s'ha tornat a recuperar. Tile Shop Holding va patir la segona anàlisi de Gotham, el novembre del 2013. La seva cotització va passar de 21 a 12 dòlars, preu al voltant del qual s'ha mantingut des d'aleshores, tot i  que la firma d'anàlisi sosté que el valor real es troba entre els 1,54 i els 3,34 dòlars per títol. Blucora, una empresa de serveis de recerca, va seguir els mateixos passos al febrer.