LA DECISIÓ MÉS ESPERADA DELS MERCATS FINANCERS

La Reserva Federal dels Estats Units redueix part dels estímuls

Bernanke justifica la mesura per la millor situació econòmica i menor desocupació

Alguns bancs d'inversió segueixen veient la decisió precipitada

Compareixença 8 Ben Bernanke, ahir a Washington.

Compareixença 8 Ben Bernanke, ahir a Washington. / REUTERS/ JONATHAN ERNST

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA
WASHINGTON

Després de cinc anys augmentant de forma progressiva la seva cartera a base d'injeccions de diners frescos en l'economia, la Reserva Federal ha començat a fer marxa enrere. El banc central dels EUA va anunciar una modesta reducció en el programa de compra de bons després de constatar la millora de les condicions econòmiques i del mercat laboral. El seu president, Ben Bernanke, va anunciar que el replegament continuarà de forma progressiva durant tot el 2014, tret que es produeixi un deteriorament inesperat de l'economia, però també va voler acabar amb qualsevol conat de nerviosisme i va assegurar que els tipus d'interès a curt es mantindran intactes durant molt temps.

En qualsevol cas, sembla el principi del final que la Fed està anticipant des de fa mesos per evitar les turbulències en els mercats. Dels 85.000 milions de dòlars que el banc gastava cada mes en la compra de bons del Tresor i títols hipotecaris per rebaixar els tipus a llarg termini i fomentar la inversió, es passarà a 75.000. Els canvis s'iniciaran al gener, quan Janet Yellen reculli el testimoni de Bernanke al capdavant de la institució, després de vuit anys de presidència.

«Davant el progrés acumulat cap a la plena ocupació i la millora de les previsions per al mercat laboral, el Comitè ha decidit reduir el ritme de la compra d'actius», va dir ahir la Fed al final de la seva última reunió a Washington. En la roda de premsa posterior, Bernanke va aclarir que no hi haurà un tomb radical en les polítiques de la Fed perquè l'atur continua sent «alt» i la inflació encara està molt per sota de l'objectiu del 2%.

Notícies relacionades

«Encara que estem alentint una mica la compra d'actius, la nostra cartera continuarà sent gran», va dir. «Esperem que els tipus es mantinguin baixos durant molt temps». El comunicat precisa que la Fed preveu mantenir els tipus a curt, els únics que fixa directament, a la frontera del zero «fins i tot molt després que l'atur baixi del 6.5%, especialment si la inflació projectada es manté per sota de l'objectiu del 2%». Al novembre, l'atur va caure fins al 7%, el millor registre des de finals del 2008.

Malgrat el to prudent de Bernanke els inversors, que en el transcurs dels últims mesos han operat amb comoditat gràcies a la pluja de liquiditat del banc central, en recelen: «Si la Fed redueix les compres de bons, podríem veure com pugen els tipus d'interès a llarg, s'aprecia el dòlar i cauen les borses, encara que aquesta última reacció podria ser passatgera», va escriure el cap de l'estratègia global de JP Morgan Funds, David Kelly. La por és que es freni la recuperació, malgrat que Bernanke va dir ahir que la Fed faria marxa enrere si fos necessari.