Serra s'escuda en informes jurídics i el coneixement del Banc d'Espanya per justificar els sous

Ausbanc reclama presó com a mesura cautelar contra l'exbanquer

Afectats per les preferents llancen petards als jutjats durant la declaració

Narcís Serra, Adolf Todó i 52 exdirectius més de Catalunya Caixa declaren avui davant el jutge / periodico

3
Es llegeix en minuts

L'expresident de Catalunya Caixa Narcís Serra ha defensat avui la seva gestió a l'entitat davant el jutge Josep Maria Pijuan i ha destacat que els sous dels directius de la caixa estaven per sota dels d'altres entitats del sector i comunicats al Banc d'Espanya. Mentre declarava, afectats per les preferents i funcionaris de Justícia han protagonitzat aquest dilluns al matí un aldarull amb els membres de seguretat de la Ciutat de la Justícia, a l'intentar irrompre a la sala on el titular del Jutjat d'Instrucció 30 de Barcelona prenia declaració.

Després de dues hores de declaració, Serra ha manifestat al sortir que els augments de retribució agafats eren "legals, lleials i diligents". A més, ha destacat que l'únic que espera d'aquest cas és que el jutge "s'hi pronunciï al més aviat possible" i "quedi clar qui hem actuat complint la llei i qui no".

Serra ha defensat que tots els sobresous es basaven en informes jurídics encarregats per Caixa Catalunya, i ha assegurat que eren quantitats adequades per sota de la mitjana del sector. A més, l'expresident ha destacat que els sous van ser comunicats tantal Banc d'Espanya com al FROB, i que cap dels dos organismes hi va posar obstacles.

Serra s'ha negat a contestar a les preguntes de la CUP i d'Ausbanc. En el primer cas, l'expresident ha indicat que es va sentir insultat al Parlament per les manifestacions del partit. Mentrestant, Ausbanc ha demanat al jutge presó per a l'exdirectiu com a mesura cautelar. El fiscal i les defenses s'han oposat a aquesta mesura, i després de la celebració d'una visteta Serra ha pogut abandonar el jutjat.

Protestes

Més d'un centenar d'afectats per les preferents s'han manifestat a les portes de la Ciutat de la Justícia (l'Hospitalet de Llobregat) i han pujat fins a la primera planta, on es troben les sales dels jutjats, i han fet esclatar dos petards, que han causat l'alarma entre tots les persones presents a l'edifici judicial. Han llançat crits de 'Mans enlaire, això és un atracament' i 'Catalunya Caixa m'has estafat'. Els funcionaris judicials han penjat una pancarta per denunciar la seva situació.

Xoriço gegant

Serra, que va ser vicepresident del Govern espanyol, i Todó, han arribat a les 9 hores, una hora i mitja abans de la declaració, quan els manifestants encara no s'havien concentrat. Els manifestants, convocats per Aicec-Adicae, han portat a la concentració un xoriço gegant de plàstic per acollir els dos exresponsables de l'entitat bancària i a ells s'hi han afegit desenes de funcionaris de justícia, que han cridat consignes contra les retallades a l'Administració i han mostrat la pancarta 'Justícia en vaga'.

Aquests treballadors mantenen la vaga indefinida des del 4 de setembre contra les retallades del Govern, encara que el seguiment d'aquesta convocatòria ha estat escàs. Els concentrats han cridat consignes com 'Lladres', 'Als jubilats els han robat', 'Les preferents maten la gent', i han mostrat pancartes contra productes bancaris com les preferents i subordinades.

Serra, Todó i 52 exdirectius de Catalunya Caixa més compareixen davant el jutge per declarar com a imputats per un delicte d'administració deslleial. La Fiscalia Anticorrupció els acusa d'haver aprovat el 2010 sous "desproporcionats" per a diferents directius de la caixa.

Notícies relacionades

El fiscal va presentar la denúncia fa unes setmanes al considerar "desproporcionats" els sous atribuïts a Todó i Masana, que van arribar a cobrar, malgrat la crítica situació econòmica de l'entitat, 4 i 2,9 milions d'euros respectivament, a més de substanciosos plans de pensions. En el seu escrit, el fiscal qualifica la política de retribucions d'"irresponsable" per les "escandaloses i milionàries indemnitzacions" per a tres directius que van dimitir després de la fusió de caixes que va donar lloc a Catalunya Caixa.

El jutge que porta el cas, Josep Maria Pijuan, ha estimat que hi ha indicis suficients per citar a declarar l'antiga cúpula de l'entitat. Les declaracions comencen avui amb els interrogatoris a Serra, Todó i tres exdirectius més de l'entitat bancària. La resta dels imputats prestaran declaració davant el jutge el 30 d'octubre vienent, així com els dies 4, 5 i 11 de novembre.