Intangibles

Voler, poder, tenir, servir i¿ res

2
Es llegeix en minuts
J.Trigo Portela
J.Trigo Portela

Dtor. executiu de Foment del Treball

ver +

Espanya està en el lloc número 10 del món en el rànquing de qualitat d'infraestructures deThe Global Competitiveness Index 2010-2013del Fòrum Econòmic Mundial, que classifica un total de 144 països. La mateixa font recull un avanç respecte a l'any passat pel que fa a nombre de dies necessaris per obrir una empresa o negoci a l'aconseguir-lo en 28 dies davant els 47 de l'anterior, si bé encara hi ha quatre països d'Àsia-Oceania i 23 d'Europa que ho aconsegueixen en menys temps.

Espanya és el país de la Unió Europea (UE) amb més joves inactius segons exposaOECD Factbook, 2001. La dada correspon al 2009 i recorda que el 2007 era el 17,2%. Per a la mitjana de l'OCDE les xifres corresponents als mateixos anys, segonsUnemployment rates by sex, age and NUTS3 regions d'Eurostat, eren el 17,1% i el 15,7%, cosa que il·lustra l'amplitud de l'avanç espanyol. La taxa d'atur masculí va passar del 6,4% el 2007 al 21,2% el 2011. En els mateixos anys en el conjunt de la UE-27 va pujar des del 6,6% al 9,5%. Com que la base i la voluntat de treballar existeixen, es troben intents de col·locació, encara que a temps parcial, que a Espanya és menys habitual que en altres països: l'OECD Employment Outlookreflecteix per a Espanya un augment des del 7,8% el 2001 fins al 12,9% el 2011. En el mateix període, la mitjana de desocupació del conjunt de l'OCDE va passar del 13,3% al 16,5%.

L'atur a Espanya ha aconseguit una fita. Fins fa poc, la taxa d'atur més alta del registre deThe Economist, corresponia a Sud-àfrica: 24,9%. Ara, aquest lloc l'ocupa Espanya, amb el 25,1%, amb dades del mes de juny d'aquest any.

Més enllà de la quantitat hi ha la qualitat, que també abunda a Espanya, amb gran disponibilitat d'enginyers i científics. Les dades d'Availability of scientist and engineersdel Fòrum Econòmic Mundial ubiquen Espanya en el lloc número 18 del rànquing mundial de 144 països i en el cinquè de la UE.

Notícies relacionades

¿Per què es desaprofita aquesta capacitat humana disposada a treballar i produir? Les fonts usades donen causa i resultat. La primera és la dificultat per obtenir un crèdit empresarial. Espanya, pel que fa a aquest punt, està en el lloc número 22 dels països de la UE i en el 99 de la classificació mundial de 144 països.

Cal afegir que, segons l'Institut de l'Economia Mundial de Kiel, Espanya és la quarta economia de la UE en reducció anual del producte interior brut (PIB) : -4%. L'ajuda -que no rescat- de l'entitat pertinent és l'aire que necessita l'economia espanyola.