CONCENTRACIÓ DE CAIXES

El Banc d'Espanya adjudica la CAM al Sabadell

L'entitat catalana abona un euro per assumir la caixa, mentre el sector hi aporta 5.249 milions a través de l'FGD

L'entitat vallesana se situa en el cinquè lloc del rànquing financer d'Espanya

4
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / PABLO ALLENDESALAZAR

ElBanc d'Espanya ha anunciat aquest dimecres l'adjudicació de laCaja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) alBanc Sabadell. Amb la incorporació de la caixa, el banc vallesà se situa en el cinquè lloc del rànquing d'entitats financeres a Espanya, davant de la fusió del Popular-Pastor i de la fusió d'Unicaja amb Caja Duero i Caja España, amb uns actius de més de 160.000 milions d'euros.

El repte del banc serà engolir l'elevada morositat de la caixa alacantina, que supera el 20%, ja que té el llast dels actius tòxics generats del totxo. LaCAM va perdre 1.700 milions d'euros en el tercer trimestre de l'any i s'estima que les pèrdues rondaran els 2.000 milions al finalitzar l'any. L'adjudicació de laCAMes produeix un any després de l'adquisició del Banco Guipuzcoano. ElSabadellha crescut en l'última dècada amb les compres del Natwest, Banco Herrero, Banco Atlántico i Banco Urquijo. El Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), dotat per totes les entitats financeres però gestionat de forma semipública, adquirirà el 100% del capital del Banc CAM mitjançant la subscripció d'una o diverses ampliacions de capital, per un import total de 5.249 milions d'euros, que posteriorment transmetrà al Banc Sabadell pel preu d'un euro. Aquesta xifra inclou els 2.800 milions que el públic Fons de Reestructuració Ordenada Bancari (FROB) s'havia compromès a injectar en la caixa valenciana.

Sense repercussió en els pressupostos

D'aquesta manera, serà el sector i no les arques públiques les que assumiran el cost de l'operació. De fet, elFGDconcedirà alBanc CAM un esquema de protecció amb una vigència de 10 anys sobre una cartera d'uns 24.000 milions d'euros en actius "problemàtics", segons fonts del FROB. A mesura que vagin aflorant les pèrdues, es restaran dels 4.000 milions en provisions que té la CAM. Dels 20.000 milions restants, el FGD assumirà el 80% de les possibles pèrdues que apareguin. Segons un estudi de l'auditora Ernest & Young encarregat pel Banc d'Espanya, el més raonable és pensar que les perdudes reals siguin al final de 1.550 milions, dels quals el sector assumiria uns 1.300 milions a través del FGD i el Sabadell, la resta.  

El FROB assegura que el cost per a l'Estat serà "zero", ja que només assumirà certs compromisos per garantir l'accés de l'entitat a determinades fonts de finançament. Així, el fons públic només donarà avals per aconseguir liquiditat al Banc CAM si el Banc Central Europeu deixés de prestar-li diners (actualment rep uns 7.700 milions del banc central) o l'Estat no renovés els avals concedits a l'entitat (a la primavera i d'aquí dos anys li vencen 4.600 milions d'euros en emissions avalades que haurà de renovar).

Les fonts del FROB estimen que el Sabadell assumirà el comandament de l'entitat a finals d'any, una vegada rebuts els permisos del Ministeri d'Economia i de la Comissió Europea. El banc català s'ha compromès a tirar endavant un ajust de la plantilla i oficines de l'excaixa, que ara haurà de negociar amb els sindicats i les autoritats. El FGD, a més d'assegurar els dipòsits dels clients (fins a 100.000 euros), té per objecte també la realització d'actuacions que reforcin la solvència i funcionament d'una entitat de crèdit en dificultats.

Sense impacte per al Sabadell

Banc Sabadell ha garantit que la integració de la CAM en el seu grup no suposarà una reducció en la qualitat del seu balanç, a l'haver estat sanejada prèviament pelFROB. "Banc Sabadell incorporarà una entitat prèviament sanejada i sense riscos substancials addicionals als de la seva pròpia franquícia, a causa dels esquemes de sanejament, recapitalització i liquiditat proveïts pel Fons de Garanties de Dipòsits i pel FROB", ha explicat el president de Banc Sabadell, Josep Oliu, en un comunicat. Per Oliu, l'oferta presentada per l'entitat que presideix per adjudicar-se la CAM té un "sentit estratègic", al complementar la franquícia de manera "significativa" a Alacant, Múrcia, València i Balears.

Notícies relacionades

Així mateix, assegura que laCAMcomptarà amb garanties de liquiditat addicionals per garantir el seu normal funcionament en els pròxims anys. En aquest sentit, el president deBanc Sabadell argumenta que amb aquesta integració, que elevarà el nombre de clients a cinc milions i augmentarà els dipòsits i la inversió creditícia un 42% respecte de la mida del grup Sabadell, es posa fi a la "incertesa i inestabilitat" en la caixa. "Aquesta operació tornarà la tranquil·litat als clients de CAM i també als seus empleats", afirma Oliu, que compara aquesta integració amb l'adquisició de Banco Atlántico.

Sabadell ha comptat amb l'assessorament financer de Nomura Internacional i de Deutsche Bank, i l'assessorament legal del despatx Roca Junyent. Amb els 71.297 milions d'euros d'actius de laCAM, l'entitat presidida per Oliu sumarà un total de 166.346 milions en actius. D'aquesta manera es converteix en la cinquena entitat espanyola per actius, per davant de Popular i Pastor. A més les 939 oficines de la CAM a Espanya se sumaran a la xarxa de 1.340 oficines de Sabadell, i les dues entitats comptaran amb un total de 17.042 empleats. CAM és la desena entitat per volum de negoci i la tercera al País Valencià i a Múrcia per nombre d'oficines. El 24% de les seves oficines es troben a Alacant i la seva província.