Anàlisi

Mesures excepcionals

La Borsa de Frankfurt, ahir.

La Borsa de Frankfurt, ahir. / AP / MICHAEL PROBST

2
Es llegeix en minuts
José Carlos Díez
José Carlos Díez

Professor d'Economia de la Universitat d'Alcalà.

ver +

Diversos governs europeus han decidit ara prohibir les vendes a curt d'accions bancàries. Aquesta és una mesura que es va utilitzar després de la fallida de Lehman Brothers i va funcionar, però el dubte és: ¿ara està justificada? Els indicadors de tensió que els economistes utilitzem per analitzar els mercats, l'equivalent a un electrocardiograma, indiquen que la mesura està més que justificada.

Fa un gairebé un any i mig que donem voltes a la crisi grega i al final ens hem cregut la gran mentida del Govern alemany que això era una crisi fiscal. Per descomptat que Grècia té una crisi fiscal, però utilitzar Grècia com a pantalla per aplicar mesures generalitzades d'austeritat a tot Europa ara ens sortirà caríssim. També queda evident que això no era una crisi espanyola i que la nostra economia ha estat la víctima i no pas la causant de la situació.

Els principals bancs europeus, la majoria alemanys i francesos, acumulen a la borsa una caiguda del voltant del 20% a l'agost. I els diferencials als quals la banca europea pot emetre bons han pujat fins a l'euríbor més d'un 3%, uns nivells que superen fins i tot els que es van registrar després de la fallida de Lehman. Això significa que, sense que el BCE hagi apujat els tipus d'interès, la política monetària ha estat restrictiva i en breu les famílies i les empreses europees comprovaran com els costos de demanar un préstec s'han incrementat.

Les famílies espanyoles que disfrutem d'una hipoteca veurem disminuir la quota -els inversors esperen baixades de tipus del BCE ben aviat-, però els nous préstecs seran més escassos i més cars del que ja ho eren. Amb aquest nivell de tensió, quan arribi el setembre segurament les entitats financeres no podran emetre nous bons per atendre els venciments dels ja existents i la restricció de crèdit es viurà amb intensitats diverses a tot Europa.

El 2008 vam aprendre a sang i foc que quan la crisi financera col·lapsa el canal creditici, el contagi en l'economia real és fulminant, de manera que el risc d'una nova recessió a Europa i al món ha augmentat les dues últimes setmanes. Els nivells d'hipertensió estan en nivells previs a la fallida de Lehman, però ara mateix la clau és evitar que es produeixi un altre error de magnitud semblant.

Notícies relacionades

En les dues últimes setmanes no només hi ha hagut especuladors venent a curt. Els inversors institucionals s'han espantat i han fugit de la borsa per protegir-se en els bons americans, japonesos i alemanys. Prohibir les vendes a curt és una mesura oportuna i posa un límit a la hipertensió per evitar l'infart de miocardi, però no elimina els problemes cardiovasculars que la provoquen.

Cal prendre més mesures. Es tracta de veure quines van funcionar el 2009 i tornar-les a posar en pràctica. El BCE, a banda d'abaixar els tipus d'interès, ha d'intensificar el programa de compra de deute públic i ha de tornar a posar en marxa el programa de compra de bons bancaris que tan bon resultat va tenir el 2009. Ara és convenient pecar per excés que per defecte.