L'ALIMENTACIÓ

El nadal del conill

El Govern impulsa una campanya per promocionar el consum d'aquesta carn, mentre que els criadors denuncien que els problemes del sector són estructurals

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / LLEIDA

La polèmica sembla haver fet efecte. Per primera vegada en molts anys, les cambres frigorífiques de les carnisseries s'estan quedant sense conill, que alguns consumidors han començat tímidament a incorporar al cistell del mercat de Nadal. També als escorxadors s'hi ha notat més fluïdesa, després de la polseguera originada fa 10 dies pel secretari general d'Agricultura i Alimentació, Josep Puxeu, que va animar els consumidors a comprar aquestes festes carn de conill, que va qualificar de "sana, lleugera, molt bona i barata".

La interprofessional del sector cunícola (Intercun) admetia dijous que "el missatge sembla haver arribat bé al consumidor, que s'ha recordat que existeix el conill", va explicar el portaveu de l'entitat, Gregorio Rodríguez. El repunt és sensiblement més important a Catalunya, que és "la zona on tradicionalment es produeix i es consumeix més carn de conill de tot Espanya", va assenyalar el president de la taula de preus de la Llotja de Bellpuig (Urgell), òrgan encarregat de fixar el preu d'origen d'aquest producte.

L'alegria dels distribuïdors contrasta amb el descontentament dels productors de bestiar porcí i oví, que reclamen el mateix tracte per al porcell i el ternasco. Però també els criadors de conill estan preocupats, després d'una bona colla d'anys de pèrdues continuades. Han arribat a un punt que ni tan sols cobreixen els costos de producció. El culebró de la carn de conill no ha fet més que sumir-los en l'angoixa. "La promoció del ministeri ha fet molt de soroll, però els preus que se'ns paguen a nosaltres encara no ho han notat", assenyalava aquesta setmana Paco Sans, un productor de Mafet, a prop d'Agramunt, que és portaveu dels criadors a la Llotja de Bellpuig. De ben poc els val el missatge que els últims temps repeteix el conseller d'Agricultura de la Generalitat, Joaquim Llena, insistint que, darrere la llet i els cereals, "la pròxima producció agrària que pujarà de preu és la carn".

Per sota del cost

De moment, les dades mostren que la situació en què es troba el sector continua sent força fràgil. Encara que la carn de conill pot resultar aparentment barata, com bé diu el ministeri, la realitat és que al consumidor li resulta cara. Des que surt de la granja fins que arriba al taulell de la carnisseria, el quilo de la carn de conill s'encareix fins a un 400%. Passa dels tot just 1,45 euros en origen --els que cobra un criador-- a entre 5,5 i 6 euros. Com sempre i en pràcticament tots els productes ramaders, són els intermediaris els que s'aprofiten de la situació.

Notícies relacionades

Ja ho advertia fa tres mesos el sindicat Unió de Pagesos, a l'assegurar que el sector cunícola passa la crisi més greu dels últims 15 anys. El preu mitjà percebut pel productor durant aquest any ha estat d'1,42 euros per quilo d'animal viu. Un valor que es troba l'11,25% per sota del cost de producció, que és d'1,80 euros. Només el 2007, el sector ha acumulat un deute de 60 milions d'euros.

"Al pas que anem, el març que ve haurien pogut tancar el 50% de les granges de conills catalanes", va afirmar Josefina Pons, ramadera del Pont d'Armentera (Alt Camp). Els productors, va relatar aquesta afectada, estan patint seriosos problemes i no només per l'encariment del preu del pinso. S'està produint, per exemple, "una entrada de tones de carn de conill procedent de la Xina", mentre que al productor local se li demana que en redueixi la producció.