Turbulències financeres

Fernández Ordóñez diu que l'economia espanyola aguantarà

El governador calcula que hi haurà problemes si la crisi dura més d'un any

1
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, va afirmar ahir que la solidesa de l'economia espanyola i la "fortalesa immensa" del seu sistema financer col.loquen el país en una posició millor que altres per afrontar la crisi de liquiditat derivada dels problemes hipotecaris dels Estats Units. "Però si tot això dura, jo no diré que l'economia espanyola és immune ni que el sistema financer és immune i no reaccionarà", va advertir.

Tot dependrà de quant duri la crisi. Perquè si es prolonga, "durant 12 mesos o més", els bancs i caixes podrien tenir problemes per captar recursos --va dir Fernández Ordóñez-- amb què finançar la inversió d'empreses i famílies i el voluminós dèficit exterior (superior al 9% del PIB) i això comportaria una frenada de l'economia més brusca que la "suau desacceleració" que, de moment, s'augura.

El governador va comparèixer ahir a la Comissió d'Economia del Congrés per explicar el possible impacte de la crisi financera. Tots els grups, inclòs el PP, van evitar el catastrofisme però van mostrar preocupació. El governador va parlar de "prudència". "Altres poden dir que aquí no passa res, o tot al contrari; jo no", va dir, evocant les opinions enfrontades del president Zapatero i membres del PP.

Notícies relacionades

Fernández Ordóñez va reconèixer que les entitats espanyoles ja s'enfronten a dificultats per obtenir liquiditat, "però menys que altres", i que hi pot haver operacions empresarials que no finalitzin amb èxit per falta de finançament, tot i que "les millors, tiraran endavant".

Representants de les caixes d'estalvis van afimar ahir que queda totalment "descartat" que es derivin en el sector problemes de liquiditat semblants als del banc britànic Northern Rock.