POLÈMICA EN UN SECTOR ESTRATÈGIC DE L'ECONOMIA

Sonatrach reclama a Repsol i Gas Natural danys i perjudicis

La firma pública algeriana acusa les companyies de "fiasco industrial"

El grup lamenta el "to polític gratuït" que s'ha atorgat al conflicte

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Contraatac. La companyia pública algeriana Sonatrach va passar ahir a l'ofensiva a l'anunciar que reclama a Repsol i Gas Natural

"danys i perjudicis" per incomplir els terminis establerts per al desenvolupament del projecte gasístic Gassi Touil al país nord-africà.

La companyia pública algeriana va confirmar ahir en una nota oficial que ha rescindit el contracte firmat amb les companyies espanyoles el 2004. Era el primer projecte d'explotació integral de gas --de l'explotació a la comercialització final-- que no controlava al cent per cent l'Estat algerià.

El projecte integral preveia una inversió d'uns 5.200 milions d'euros entre el 2004 i el 2010. Segons l'acord, Sonatrach en controlava el 35% i Repsol i Gas Natural, el 39% i el 26% restants. La companyia algeriana critica els seus dos socis per "no complir les seves obligacions contractuals" i per formar part d'una associació empresarial que ha resultat "un gran fiasco industrial".

Aquestes companyies van considerar la decisió algeriana com una apropiació "il.legítima". Van anunciar que han recorregut al Tribunal Arbitral Internacional, amb seu a Ginebra (Suïssa), per ser compensats. La firma algeriana va dir ahir que no tenia notícies d'aquest arbitratge. "Segons el contracte, el projecte havia d'estar en marxa el 2009. Després de les últimes estimacions de Repsol i Gas Natural, no es podrà posar en marxa abans de finals del 2012", afirma la companyia algeriana en el seu comunicat.

ALTRES INTERESSOS

Al seu torn lamenten "el to polític gratuït" que les firmes espanyoles han atorgat a un conflicte "purament comercial" i limitat al projecte de Gassi Touil. En aquest sentit, Sonatrach garanteix que aquesta crisi no afectarà els projectes conjunts amb Repsol, "existents o futurs". La petrolera presidida per Antoni Brufau explota camps de gas a Algèria que ocupen més de 17.000 quilòmetres quadrats.

Notícies relacionades

Tot i que Sonatrach s'acull "a l'aplicació de clàusules del contracte", fonts del sector asseguren que en aquest tipus d'acords, l'incompliment de terminis "no és un motiu de resolució sinó que hi ha mecanismes de mediació previstos". Sonatrach va comunicar les seves intencions a Repsol i Gas Natural a finals de juliol però, posteriorment, no va mostrar interès a sotmetre's a una mediació i "ha optat per la rescissió", van explicar les mateixes fonts.

Encara que Sonatrach circumscriu el conflicte a un litigi entre empreses, el ministre d'Indústria, Xabib Jelil --de qui depèn la companyia gasística--, fa mesos que parla de les demores de Repsol i Gas Natural. Mitjans del sector atribueixen aquests fets a l'encariment dels costos com l'acer per construir gasoductes i conductes o l'enginyeria i asseguren que Sonatrach s'està trobant les mateixes dificultats en els seus propis projectes.