Les transformacions de la indústria informàtica

Sun obre el codi del llenguatge Java a tots els programadors

La plataforma està present en 3.800 milions de mòbils i ordinadors

La iniciativa permetrà a l'empresa introduir el seu programa en Linux

2
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / BARCELONA

El llenguatge de programació Java, present en uns 3.800 milions d'ordinadors i telèfons mòbils, ja és accessible a qualsevol informàtic. L'empresa Sun Microsystems, impulsora de la plataforma, va publicar ahir a la seva pàgina web les més de sis milions de línies de codi que ocupa el programa, i que a partir d'ara podrà ser copiat i distribuït lliurement sota les mateixes condicions que Linux. La iniciativa --amb què Sun aspira a augmentar el seu mercat-- va ser rebuda amb entusiasme per la comunitat del codi obert, que reclama que els programes informàtics siguin accessibles a qualsevol programador i no propietat de cap companyia concreta.

Java, creat fa 11 anys per James Goslin, és un llenguatge de programació que permet mostrar informació en diferents aparells independentment de les característiques de la màquina i del sistema operatiu. Es fa servir en telèfons mòbils (vuit de cada 10), navegadors d'internet (Ebay i Google), servidors i aplicacions bancàries o empresarials que utilitzin diferents tipus de màquines però un mateix programa. Tam- bé està present en electrònica de consum, com en els reproductors Blu-Ray, un dels successors del DVD.

"És la contribució més important que hagi fet mai una companyia privada al codi obert", va proclamar ahir Jonathan Schwarz, vicepresident de Sun Microsystems, en un acte retransmès per internet i en què va participar com a avalador el guru del GNU/Linux Richard Stallman.

"Aquesta iniciativa permetrà que Java entri a formar part de distribucions de Linux centrades en l'usuari, com Ubuntu", va explicar el teòric Tim O'Reilly.

ENTREGUES PER PARTS

Sun --que ja havia obert una molt petita part de Java el mes de maig passat i que en posarà una altra entrega la primavera que ve-- espera amb aquesta mesura ampliar el mercat de les seves aplicacions, ja que qualsevol programador o empresa pot crear els seus propis programes amb aquesta plataforma. "És la peça que faltava per completar l'ús de Linux en l'escriptori del PC", va explicar en la conferència un responsable de Red Hat, que crea programes amb Linux.

Notícies relacionades

La decisió de Sun --empresa que presideix Scott McNealys-- ja fa uns quants anys que s'està gestant però fins ara s'havia vist afectada per problemes a l'hora d'escollir la llicència (contracte pel qual se cedeix un programa informàtic) i per la por davant possibles plets. La fórmula escollida ara --la nova versió de la GPL 2, que és la que usa Linux-- ha donat confiança a la companyia.

"És una meravellosa notícia per crear versions compatibles en tots els entorns, però encara queda molta feina per desenvolupar", va opinar Francisco Angas, responsable de negoci de Linux a IBM.