RUTA A l'eixample

Taulells molt gustosos

Cantonades que fan venir gana. Hi va haver una època en què moltes de les cantonades de Barcelona estaven ocupades per colmados. Avui, alguns d'aquests comerços de tota la vida segueixen aguantant mentre n'han sorgit altres amb productes de tots els racons del món.

La cantonada amb la història més gustosa Taulells molt gustosos Tradició italiana Colmado modernista Sabors del Con Sud Llegat familiar_MEDIA_3

La cantonada amb la història més gustosa Taulells molt gustosos Tradició italiana Colmado modernista Sabors del Con Sud Llegat familiar_MEDIA_3 / àlex bellart

3
Es llegeix en minuts
karla ARIAS aLVARADO

QUÍLE Z RAMBLA DE CATALUNYA. 63 La cantonada amb la història més gustosa

Una de les cantonades més conegudes de l'Eixample és segurament la d'Aragó amb la rambla de Catalunya. Aquí segueix funcionant un dels comerços centenaris de Barcelona, el colmado Quílez.

«Quílez va ser una botiga de barri on els veïns anaven a fer la seva compra diària», explica el director Faustino Muñoz. Però naturalment, les coses van anar canviant i el colmado barceloní es va anar transformant.«Ara la gent ve a permetre's un capritx o a buscar algun producte d'una gamma més alta», afegeix Muñoz. Però malgrat el pas del temps, la botiga guarda el seu encant antic. Els seus dependents encara atenen el client amb corbata i una bata de color blau clar.

A diferència d'altres colmados Quílez no té un producte estrella, encara que Muñoz presumeix que alguns proveïdors li asseguren que en aquesta cantonada«es ven més caviar que en tots els Corte Inglés d'Espanya». Però Faustino Muñoz no s'equivoca al dir que la gent coneix el colmado no per un, sinó pel conjunt de productes que hi ha, des del més luxós i car fins a articles selectes a preus molt assequibles.

La cantonada gurmet també compta amb la seva pròpia marca, que etiqueta més de 200 productes. Una iniciativa que va néixer amb l'objectiu de controlar encara amb més atenció la qualitat dels productes que té a la venda.«N'és una prova el pernil ibèric de gla Quílez»,diu Muñoz mentre explica que els porcs es crien durant 4 i 5 anys abans d'arribar a la botiga.

BETLEM GIRONA, 70 Llegat familiar

Pocs transeünts resisteixen la temptació de mirar els apetitosos productes que s'exhibeixen a la cantonada del colmado Betlem. Victor Ferrer Galán és el propietari de la botiga des de fa cinc anys, però més que una propietat, el Betlem és un llegat familiar.«Durant 50 anys ens hem dedicat a l'alimentació», explica Ferrer. Amb l'arribada d'aquesta generació a la botiga, també va canviar la seva filosofia.«Jo vull acostar el producte gurmet al ciutadà normal»,explica el jove propietari. Per aconseguir el seu objectiu, Ferrer fa una selecció personalitzada dels productes.

DELI ARGENTINA DR.LETAMENDI, 24 Sabors del Con Sud

Marcelo Medino i David Parrado van arribar a Barcelona a estudiar i van decidir quedar-s'hi. Van obrir quatre negocis lligats a la seva terra natal: l'Argentina. El 2007, després de l'èxit del seu primer restaurant, van inaugurar Delicatessen Argentina, un colmado ple de productes del seu país, amb les empanades argentines més autèntiques, els millors talls de carn i molts altres productes com els ametllats, vins idulce de leche.«Recordo quan anava a l'Argentina i portava herba mate a la maleta», diu Medino a la botiga, on impera l'olor de crestes acabades de sortir del forn.

MÚRRIA ROGER DE LLÚRIA, 85 Colmado modernista

En aquest colmado, amb 110 anys d'història, es confon comerç amb art. A l'interior hi ha pintures d'artistes reconeguts, però la seva façana modernista resumeix l'art de la botiga.«Ens agrada que l'art es barregi amb el plaer per al paladar dels nostres productes»,explica el seu propietari, Joan Múrria. I és que tot el que es ven en aquest colmado centenari constitueix una temptació per al paladar. A la botiga hi predomina l'aroma dels millors formatges, un producte que, com molts altres, atrau clients de tot el món a la recerca d'una experiència gurmet.

Notícies relacionades

DELIZIE BALMES, 149 Tradició italiana

Pastes, formatges, salses, bases per a pizza... una sola mirada al colmado Delizie i comença un viatge gustatiu a Itàlia. Fa cinc anys, Marco Pizzuto, originari de Palerm, va trobar un local en el transitat carrer de Balmes i hi va obrir la seva botiga, especialitzada en els productes de la seva terra, sobretot en els de la seva natal Sicília. «És on es menja més bé a Itàlia», diu amb orgull. Els seus principals clients són catalans, encara que«mai falten italians». Tots busquen tant els productes clàssics del país com altres que s'han posat de moda com el formatge burrata.