Viatge a l’Europa de l’est

Què veure a Gdansk i Lódz: Una ruta diferent per Polònia

La primera va marcar la història actual del país i la segona està molt vinculada al sector cinematogràfic

Gdansk va ser una de les ciutats més riques de Polònia

4
Es llegeix en minuts

Varsòvia i Cracòvia són, potser, les dues ciutats més conegudes de Polònia. Però aquest país, situat a l’est d’Europa, té altres destinacions turístiques molt interessants i molt diferents entre si: Gdansk i Lódz.

Ara que les vacances d’estiu estan a prop i tothom busca la millor destinació per visitar, aquestes dues ciutats de Polònia compten amb molts atractius per organitzar un viatge diferent. 

Vols viatjar a Polònia aquest estiu? En aquest article et proposem una ruta per Gdansk i Lódz amb molts plans per disfrutar de les dues ciutats.

Gdansk i la seva història 

Situada a les vores del mar Bàltic, Gdansk és una urbs mil·lenària que va jugar un paper fonamental en la història recent de Polònia. La ciutat és el bressol del polític i activista Lech Walesa, que va ser un dels cofundadors de Solidaritat el 1980. Aquest sindicat, el primer lliure del bloc de l’Est i d’arrel catòlica, va contribuir de forma substancial a la caiguda del Govern comunista polonès.

La ciutat antiga de Gdansk, reconstruïda després del final de la Segona Guerra Mundial és, sens dubte, la zona més emblemàtica d’aquesta urbs. Les seves cases burgeses mostren la riquesa que va tenir aquesta ciutat polonesa al segle XVI. La Casa d’Uphagen, una construcció del segle XVIII i actualment part del museu municipal, mostra com eren aquestes vivendes.

Un dels productes més típics d’aquesta zona de Polònia és l’ambre, una resina fossilitzada que encara avui es pot trobar en alguns llocs, com les platges bàltiques. A Gdansk hi ha moltes botigues on venen joies fetes amb ambre i un museu ubicat des de fa pocs mesos en un antic molí.

Què veure a prop de Gdansk 

A prop de Gdansk també hi ha ubicacions que mereixen una visita. La península de Hel, al Bàltic, n’és un. Les seves platges amb nombroses viles i petits hotels encantadors són un refugi genial per al turisme vacacional.

La localitat costanera de Sopot també mereix una visita per les seves platges i les seves propostes d’oci. Un dels seus atractius és el seu llarg moll de fusta, a més del carrer Monte Cassino.

Una curiositat de Sopot és que el músic polonès Władysław Szpilman, en què es va inspirar Roman Polanski quan va dirigir ‘El pianista’, va ser l’impulsor del Festival Internacional de la Cançó, que se celebra a Sopot des de l’any 1964. Molts artistes han participat en aquest certamen, com Charles Aznavour, Whitney Houston o, curiosament, l’espanyola Conchita Bautista, que després de triomfar en aquest certamen va fer una gira per Polònia.

La fortalesa teutònica de Malbork és un altre dels atractius de la zona. La seva impressionant arquitectura és única i es tracta del castell medieval més gran del món construït amb maó

Què veure a Lódz

Lódz és una de les destinacions menys conegudes de Polònia, però que mereixen una visita. Aquesta ciutat, la tercera més poblada del país, va ser un gran pol industrial durant el segle XIX. Avui dia, moltes de les seves fàbriques s’han convertit en llocs molt interessants per visitar.

Un cas és la fàbrica Manufaktura del jueu Israel Poznanski. Actualment allotja un centre comercial, restaurants i diversos museus, com el de la Fàbrica. Poznanski va tenir molt pes en la història de Lódz i el seu palau, avui Museu Municipal, acull una exposició dedicada a la societat multicultural de l’urbs. Abans de la Segona Guerra Mundial hi convivien pacíficament polonesos, jueus, alemanys i russos.

El Museu de la Costura, herència de l’industrial Ludwik Geyer, acull al seu espai un parc etnogràfic de l’arquitectura de fusta. Un altre espai industrial reconvertit és Monópolis, una antiga destil·leria de vodka que ara acull un petit museu, espais culturals i un restaurant.

Off Piotrkowska és un altre antic complex industrial. Tot i que no està restaurat, té un toc artístic amb murals interessants entre els quals en destaca un de l’artista murcià Carlos Callizo. S’ha de destacar que Lódz és un important centre d’arts plàstiques on hi ha diversos museus i galeries d’art modern i moltes mostres de ‘street art’ pels carrers. Finalment, un altre espai singular és el Centre de la Ciència i de la Tècnica, EC1, una antiga central termoelèctrica transformada en un museu interactiu i plató d’anuncis de publicitat.

Lódz, una ciutat de cine

Lódz, una ciutat de cineLódz té una vinculació molt especial amb la història del cine de Polònia. Compta amb un museu dedicat al setè art, molt a prop de l’escola superior de cine on van estudiar, entre d’altres, grans actors i directors com Roman Polanski.

Per si no fos poc, també compta amb un passeig de la fama al més pur estil de Hollywood al carrer Piotrkowska, un dels més llargs d’Europa. En aquest mateix carrer hi ha l’hotel Stare Kino, el primer cine de Polònia i al soterrani del qual encara hi ha una sala de projecció per als clients.

Finalment, també s’ha de descobrir el parc Zródliska, un pulmó verd de la ciutat que acull esdeveniments a l’aire lliure i, d’altra banda, el complex Ksiezy Mlyn, un antic barri obrer reconvertit en un espai ‘hipster’ on l’antic conviu amb el modern.

 

Temes:

Polònia Turisme