El 12 de març

Cornellà homenatja la inimitable cantant d’òpera María Malibrán al Castell

  • El concert el protagonitzaran la soprano Mireia Latorre i el guitarrista Raúl Sandin

Cornellà homenatja la inimitable cantant d’òpera María Malibrán al Castell

Ayuntamiento de Cornellà

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Una nit, en aquell precís instant, la soprano es va trobar malament i va haver d’interrompre el seu cant. Immediatament la nena va seguir l’ària i va cantar fins al final el duo amb el seu pare, la qual cosa va produir a la sala un entusiasme delirant», així recollia Carmen Raparaz com van ser els inicis en l’òpera de María Felicia García, La Malibrán, en una biografia.

Concretament, la cita correspon a Louisse Héritté Viardot, parent de María Malibrán, i relata els primers passos de l’artista francesa i d’origen espanyol en l’òpera, concretament en l’obra ‘Agnese’, de Ferdinando Paer, on La Malibrán actuava junt amb el seu pare, Manuel del Pópulo Vicente García.

El Castell de Cornellà (Baix Llobregat) retrà ara un petit homenatge a la cantant d’òpera el diumenge 12 de març, una audició que es realitzarà amb la veu de la soprano Mireia Latorre i del guitarrista Raúl Sandin. «D’aquesta manera, la ciutat podrà disfrutar d’aquest espectacle líric, en un dels espais més bohemis i romàntics de la nostra ciutat», diuen des de l’Ajuntament de Cornellà. De fet, el Castell disposa de diferents sales que tenen una «acústica envejable» i que permet desenvolupar concerts íntims, amb un caliu especial.

Així, el concert recupera 14 composicions recollides en l’Album Lyrique Composé per Romances, Chansonnettes et Nocturnes parell Madame Malibran, amb arranjaments de l’acompanyament a la guitarra de Joseph Meissonnier (1790-1855) i litografies de l’artista Francoiç Grenier Debería (1805-1865).

Un talent únic

«No hi ha dubte que Malibrán superava de molt la Grisi [cèlebre cantant d’òpera d’origen italià], perquè no només era bona en el cant i l’actuació; parlava espanyol –la seva llengua mare–, italià, francès, anglès i alemany perfectament, a més de diversos dialectes italians. Componia música molt agradable, dibuixava bé, cavalcava egrègiament, ballava de meravella i era fins i tot bona alpinista». Així descrivia la princesa Victòria d’Anglaterra al seu diari –poc abans de ser reina–, segons recull l’escriptor Octavio Acebes en la seva biografia sobre María Malibrán.

María Felicia García Sitches, coneguda artísticament com a María Malibrán –París, 24 de març de 1808 –Manchester, 23 de setembre de 1836– era filla del tenor, mestre del cant i compositor espanyol Manuel del Pópulo Vicente García i de la soprano Joaquina Briones, i germana de la cantant Pauline Viardot-García i de l’influent mestre de cant Manuel Patricio Rodríguez García.

«En veu, geni i caràcter Malibrán no tenia possible competència a París. La seva naturalesa única li permetia ser apassionada i genial com Semiramide; profundament melancòlica com Desdèmona a l’‘Otel·lo’, de Rossini; alegre, murri i gràcil com Rosina; podia arrencar llàgrimes com Ninetta de ‘La gazza borda’», expliquen des de l’Ajuntament de Cornellà.

Notícies relacionades

«Així es feia impossible imitar-la, ja sigui pel geni del seu cant o per la vivacitat i flexibilitat de la seva actuació», afegeixen des del consistori. L’acte començarà a les 12 h i des de l’ajuntament recorden que és necessari confirmar l’assistència, a causa de l’aforament limitat del Castell.

Llegeix totes les notícies de Cornellà a EL PERIÓDICO Cornellà