80 ANYS DEL FINAL DE LA GUERRA CIVIL

Una exposició recorda l'abans i el després de la guerra civil a Cornellà i Sant Boi

El Museu Palau Mercader i el Museu de Can Barraquer acullen dues mostres en el marc de l'exposició col·lectiva '1939. L'abans i el després'

La iniciativa està impulsada per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona amb motiu dels 80 anys del final de la guerra civil

can-barraquer thumb2

can-barraquer thumb2

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb motiu dels 80 anys del final de la guerra civil i amb l’ànim de fer una aportació a la recuperació de la memòria històrica, 25 museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona han llançat l’exposició col·lectiva '1939. L’abans i el després’, que proposa un itinerari pels diferents equipaments per conèixer, a través del llegat que allotgen, com es van viure els fets històrics en cada municipi.

Així, la mostra, que es podrà veure de manera simultània en diferents museus fins al gener de l’any 2020, busca recuperar el fons dels museus com a “excel·lents testimonis” d’un període que s’inicia amb l’inici de la guerra i s’allarga molt més enllà de la proclamació del seu final, l’1 d’abril de l’any 1939.

A la iniciativa s’hi han afegit ja, entre d’altres, els museus de Cornellà i Sant Boi, que allotgen dues exposicions incloses a la mostra col·lectiva que es podran veure fins al pròxim 15 de desembre i 9 de setembre, respectivament. 

La salvaguarda de Can Mercader a Cornellà

En el cas de Cornellà, l’exposició ‘Salvaguarda del Palau Mercader durant la Guerra Civil espanyola’, en el Museu Palau Mercader, mostra alguns dels objectes que allotjava en l’època la finca agrària de Can Mercader, heretada per Paolina Pozzali del seu marit, Arnaldo de Mercader, i que van desaparèixer durant la guerra.

La finca va sobreviure al conflicte bèl·lic gràcies a una primera actuació de cornellanencs del PSCU, que van defensar el palau amb les armes. Poc després, la finca va ser assignada a l’Escola Superior d’Agricultura, i la major part de llibres i peces van ser confiscats per la Generalitat i traslladats a altres dependències. Ara, els cornellanencs podran saber més coses de com va sobreviure el palau i quin important llegat va deixar per a la ciutat,

Els últims anys de la República a Sant Boi

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 16.0px; font: 14.0px Helvetica; color: #434343; -webkit-text-stroke: #434343; background-color: #ffffff; min-height: 17.0px}p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 16.0px; font: 14.0px Helvetica; color: #434343; -webkit-text-stroke: #434343; background-color: #ffffff}span.s1 {font-kerning: none}

A Sant Boi, el Museu Can Barraquer acull una exposició sobre ‘Els últims anys de la República a Sant Boi’, que recull els esdeveniments més importants dels últims dies de la guerra civil, que es feia imminent després de la derrota republicana a la Batalla de l’Ebre.

A la mostra, es pot veure la manta d’un soldat republicà que va participar en diversos fronts i que va ser utilitzada també durant la postguerra; objecte que la família del soldat va guardar fins que va decidir donar-la al Museu de Sant Boi.

Notícies relacionades

A la iniciativa, que proposa crear itineraris propis i diversos en espai i temps lliures, s’han afegit ja altres municipis com Terrassa o Cerdanyola, i ho faran en els pròxims mesos d’altres com Esplugues, Gavà, Santa Coloma de Gramenet o Mollet del Vallès, entre d’altres.

Més notícies de Cornellà i Sant Boi a les edicions locals d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA