Patrocina:

ESDEVENIMENT HÍBRID ANUAL

Barcelona tornarà a ser la capital de la nova economia del 2 al 5 d’octubre

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) organitza la quarta edició de la Barcelona New Economy Week, en què reunirà professionals de diferents sectors B2B per crear sinergies entorn dels avanços tecnològics

Barcelona tornarà a ser la capital de la nova economia del 2 al 5 d’octubre

Consorci de la Zona Franca de Barcelona

6
Es llegeix en minuts

En els últims anys, Barcelona s’ha marcat un objectiu clar: convertir-se en la capital tecnològica del sud d’Europa. La consolidació del districte tecnològic 22@ –que acull 12.150 empreses, 700 ‘start-ups’, nou universitats, cinc incubadores i acceleradores, tres centres tecnològics i 35 coworkings– com a gran pol empresarial de Barcelona i la renovació del Mobile World Congress (MWC) fins al 2030 corroboren el compromís de la capital catalana amb el sector. 

De fet, segons un estudi liderat per la fundació Mobile World Capital Barcelona i realitzat juntament amb l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) i l’Ajuntament de Barcelona, es calcula que, de cara al 2030, els centres globals de desenvolupament i innovació o ‘hubs’ tecnològics donaran feina a més de 20.000 persones i el 2025 l’impacte econòmic superi els 2.000 milions anuals. 

Un dels actors que més ha col·laborat en aquest creixement tecnològic, econòmic i empresarial de la capital catalana ha sigut el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). Tant és així que, a l’octubre, l’organisme celebrarà per quart any consecutiu la Barcelona New Economy Week (BNEW). Concretament, del 2 al 5 d’octubre del 2023, milers d’empreses i professionals del sector B2B es reuniran en aquest esdeveniment per compartir sinergies sobre temàtiques com la mobilitat, la indústria, la sostenibilitat i la tecnologia, entre d’altres. Un esdeveniment únic, que fomenta el ‘networking’, l’intercanvi de coneixements i la generació de noves oportunitats de negoci i que l’any passat va reunir 12.000 participants –6.000 assistents presencials i 6.500 ‘online’–. A més, l’esdeveniment va tenir un caràcter internacional –amb la participació de 107 països– i s’hi van portar a terme 87 acords amb clústers i entitats professionals. 

Sinergies

Tal com explica el delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, «a l’octubre, Barcelona tornarà a ser el centre de la innovació mundial, i mostrarà noves tendències i solucions que marcaran el camí que cal seguir». D’altra banda, Blanca Sorigué, directora general del CZFB i de la BNEW, ha posat en relleu que «la BNEW és un esdeveniment transgressor, únic, que connecta sectors clau per a la nova economia. Aquí s’estableixen sinergies entre empreses de tot el món que es tradueixen en creació de riquesa, en noves oportunitats. Es mostren al món els últims avenços, i es prioritzen sempre la sostenibilitat i la contribució en la consecució dels ODS». 

D’aquesta manera, el CZFB habilitarà el DFactory, un ampli i lluminós edifici de 17.000 m2 situat a la Zona Franca que acull més de 30 empreses especialitzades en robòtica, impressió 3D, intel·ligència artificial (AI), ‘blockchain’ i realitat virtual i que s’ha convertit en el gran ecosistema de la indústria 4.0 del sud d’Europa. En paraules de Pere Navarro, «el DFactory és un espai on col·laboren empreses de diferents sectors i on es concep una nova manera de produir més eficient i sostenible». 

L’esdeveniment girarà al voltant de com les noves tecnologies impactaran en els diferents sectors econòmics. És per això que la BNEW aquest any s’aglutinarà en un total de set verticals interconnectades entre si i amb un denominador comú: la nova economia. Les verticals són Proptech, Digital Industry, Mobility, Sustainability, Talent, Health i Experience. A més, al llarg de les quatre jornades que comprendrà el congrés, un total de 500 ‘speakers’ especialistes en cada una de les temàtiques oferiran fins a 140 hores de contingut distribuït en 100 panels, sessions i debats.  

Set verticals

Com a novetat, aquest any la BNEW ha afegit dues noves verticals, ‘health’ i ‘proptech’. La primera s’endinsarà en el sector de les tecnologies aplicades a la salut. Una indústria que, segons l’‘Informe de la BioRegió de Catalunya 2022’, impulsat per ACCIÓ, el Biocat i CataloniaBio & Health Tech, representa el 8,7% del PIB de Catalunya i agrupa unes 1.350 empreses que exporten més del 53% de productes de ciències de la vida i la salut de l’Estat espanyol. A més, segons el mateix document, durant l’any passat, les ‘start-ups’ dedicades a aquest sector van portar a Catalunya un total de 445 milions d’euros d’inversió. 

D’altra banda, a la BNEW Proptech, és a dir, totes les eines tecnològiques que es poden aplicar al sector del ‘real estate’, reunirà inversors, bancs i entitats financeres, assessors, immobiliaris, empreses de disseny d’interiors i arquitectura, companyies d’assegurances i indústria auxiliar. De fet, aquest sector està en auge a l’Estat espanyol. I és que, actualment, el país compta amb 553 negocis dedicats al ‘proptech’, segons el Mapa Proptech, elaborat pel col·lectiu API de Catalunya. Amb tot, tal com assegura el baròmetre Proptech Global Trends 2022, Espanya ocupa la novena posició en el rànquing per nombre d’inversors en el període 2021-2022.

Així mateix, BNEW Digital Industry es posiciona com l’epicentre de les noves tendències i avanços tecnològics. Aquest espai congregarà empreses especialitzades en robotització, automatització, intel·ligència artificial (IA), internet de les coses (IoT) i ‘blockchain’. Els participants tindran l’oportunitat d’explorar les últimes innovacions i establir connexions estratègiques que impulsin el creixement dels seus negocis.

La BNEW Talent sorgeix com a resposta a les demandes formatives generades pels canvis en els patrons de consum i producció de la nova economia. En aquest pilar, es buscaran solucions educatives que permetin a les empreses i als professionals adaptar-se i aprofitar al màxim les oportunitats que ofereix el panorama actual.

Paral·lelament, la BNEW Sustainability serà l’espai de trobada per als compromesos amb la sostenibilitat empresarial i l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides (ODS). Empreses del sector privat i organismes públics compartiran solucions i bones pràctiques per avançar cap a un model de negoci més responsable amb el medi ambient.

En l’àmbit de la mobilitat, la BNEW Mobility congregarà empreses tant del sector privat com del sector públic amb l’objectiu de presentar les solucions més eficients i avantguardistes en matèria de mobilitat, i promourà l’intercanvi de coneixements i la col·laboració entre els diferents actors involucrats.

Notícies relacionades

Finalment, el CZFB convida els assistents a disfrutar del BNEW Experience, un atractiu programa cultural que permetrà submergir-se en la rica gastronomia, el disseny innovador i l’art avantguardista de Barcelona. Una aposta que busca captivar els participants amb el seu singular encant, deixar una empremta inesborrable i millorar l’experiència de tots els visitants.

Finalment, com ja ha passat en edicions anteriors, aquest any, en el marc de l’Startup Innovation Hub, tornen els premis Millor Innovació BNEW. Uns guardons que busquen reconèixer la tasca de les ‘start-ups’ més disruptives dels sectors presents al congrés. Per poder inscriure-s’hi, el BNEW obrirà pròximament una plataforma d’accés a la seva pàgina web, on actualment es troba tota la informació de l’esdeveniment; mentre que als perfils de Twitter i LinkedIn s’aniran donant a conèixer les últimes novetats d’aquesta cita de referència amb la nova economia.

Un esdeveniment enfocat al ‘networking’ i a l’intercanvi de coneixement

Un dels objectius amb què el CZFB celebra la BNEW és fomentar el ‘networking’, l’intercanvi de coneixements i la generació de noves oportunitats de negoci. Tant és així que, a fi de fomentar el contacte entre els assistents, al llarg d’aquests quatre dies, s’organitzaran activitats presencials, ‘afterworks’ i experiències immersives. A més, com ha fet en les últimes edicions, el CZFB habilitarà una plataforma digital perquè els visitants puguin fer ‘networking’, i així es permetrà arribar als professionals dels diferents sectors econòmics clau: a les indústries, a les petites i mitjanes empreses, a les grans corporacions, a les administracions i institucions i a les ‘start-ups’.

D’altra banda, conscients de la realitat digital en què viuen i treballen els professionals de la nova economia, aquesta BNEW es portarà a terme en format híbrid. D’aquesta manera, gràcies a una plataforma ‘online’ d’última generació, tots els professionals que ho desitgin podran seguir les ponències i, fins i tot, crear agendes B2B que optimitzin el temps dels participants amb el ‘target’ adequat. Tot això, gràcies a l’aplicació d’algoritmes basats en intel·ligència artificial (IA).