Patrocina:

La fàbrica del segle XXI

Barcelona serà la capital de la indústria 4.0 al sud d’Europa

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona lidera aquest node digtial orientat a la creació d’un ecosistema que promogui el desenvolupament tecnològic i atragui el talent i les noves inversions en un espai únic situat a la capital catalana.

Barcelona serà la capital de la indústria 4.0 al sud d’Europa

CZFB

7
Es llegeix en minuts

La quarta revolució industrial ja és una realitat. La convergència de tecnologies digitals, físiques i biològiques ja ha començat a transformar el sector industrial. Una transformació que combina tècniques avançades de producció i operacions amb tecnologia intel·ligent per optimitzar els processos productius. Tecnologies com la intel·ligència artificial (IA), la robòtica, el ‘big data’, la nanotecnologia, el ‘cloud computing’, la impressió 3D, la realitat augmentada, la ciberseguretat i la internet de les coses (IdC), entre d’altres, s’uneixen per millorar l’eficiència, reduir costos, minimitzar l’empremta de carboni i promoure la competitivitat.

Conscient d’aquesta nova realitat i en línia amb el seu compromís amb la nova economia, la innovació i la sostenibilitat, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha creat DFactory Barcelona, un node orientat a generar un ecosistema que promogui i fomenti la indústria 4.0 a Europa. A través d’aquesta iniciativa, el CZFB vol liderar el desenvolupament de la digitalització al sector industrial i aportar un gran valor afegit a Barcelona i a la seva àrea metropolitana. De fet, aquest projecte posicionarà la capital catalana com el principal ‘hub’ d’innovació del sud d’Europa. D’aquesta manera, DFactory s’ha convertit en un projecte totalment innovador i diferencial que actua com a eina per revolucionar el teixit productiu espanyol i acompanyar les empreses en aquest procés de transformació. 

Fases de desenvolupament

A finals del 2021, es va posar en marxa la primera de les dues fases que completaran el projecte. Es tracta d’un edifici de 17.000 m2, situat al polígon de la Zona Franca de Barcelona, que ha suposat una inversió de 30 milions d’euros i que, actualment, amb més de 500 treballadors, ja està ocupat al 60%. Quant a la segona fase, que es troba en període de desenvolupament del projecte tècnic, serà molt més ambiciosa i preveurà una ampliació de 72 més. Aquesta fase preveurà la construcció de diversos edificis destinats a diferents tecnologies. 

L’edifici actual uneix més de 30 empreses generadores de tecnologies de referència que aporten solucions digitals als seus camps d’especialitat. En aquest espai, multinacionals, ‘start-ups’, centres de recerca i innovació i companyies locals col·laboren en diferents projectes. D’aquesta manera, DFactory Barcelona treballa per posicionar la capital catalana com el centre de la innovació 4.0 del sud d’Europa i assentar la creació d’un ecosistema que fomenti l’atracció de talent, tecnologia i inversions tant nacionals com internacionals.

Transició energètica

Transició energèticaL’objectiu de la iniciativa és reunir les empreses més innovadores i els projectes tecnològics més avantguardistes. Així, es preveu que col·laborin més de 100 companyies i que es generin 1.500 llocs de treball directes i més de 5.000 llocs de treball indirectes. A més, DFactory serà el laboratori on les últimes tecnologies materialitzin una nova manera de produir, no només més eficaç, sinó també més sostenible. I és que la digitalització de la indústria permetrà nous sistemes productius que seran clau en la transició ecològica i en el camí cap a un model d’economia circular. 

En aquest sentit, el projecte està alienat amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. N’és una prova el fet que el mateix edifici ha sigut construït seguint criteris de disseny d’alt rendiment energètic i de sostenibilitat, basats tant en la limitació de la demanda energètica com en el disseny d’instal·lacions eficients. Està majoritàriament construït en vidre, amb l’objectiu de donar visibilitat a totes les tecnologies 4.0, desdibuixar les barreres entre les diferents empreses de l’ecosistema i disposar d’un accés compartit a laboratoris, sales de reunions i zones comunes.

Algunes de les empreses participants

Ja són més de 30 les empreses generadores de tecnologia que participen en DFactory. Cada una aporta una solució digital al seu camp d’especialitat i, gràcies a la coordinació i col·laboració entre si, ofereixen solucions integrals perquè els clients puguin portar a terme els seus projectes de transformació digital.

Nexiona - La sobirania de les dades a la indústria 4.0

Especialitzada en la integració de dades i en la digitalització de plantes industrials, Nexiona és una de les empreses que formen part de DFactory Barcelona. Tal com explica el seu director general, Jaume Rey, «unifiquem dades, no només de les línies de producció, sinó també de les eines de negoci, per saber com evoluciona una empresa, des del punt de vista tècnic, però també econòmic i financer». Com a fet destacable, Nexiona està liderant el procés de digitalització de totes les plantes del grup CELSA. «A DFactory els clients hi troben empreses consolidades amb projectes consolidats que les poden proveir de la tecnologia que requereixen per optimitzar els seus processos productius», assenyala Rey. 

VDM Health - Intel·ligència artificial al sector de la salut

A través de la intel·ligència artificial (IA), Virtual Doctor and Medicines Health (VDM Health) ofereix solucions per millorar l’atenció mèdica en tots els àmbits assistencials davant una demanda creixent de serveis. Així, la companyia disposa d’una plataforma intel·ligent que comprèn eines de suport per automatitzar i guanyar precisió en les tasques d’avaluació prèvia i diagnòstic, prescripció farmacològica, tractaments i cures. El setembre del 2022 va entrar a formar part de DFactory Barcelona. Segons el conseller delegat de VDM Health, Jordi Ferrer, «DFactory ens aporta visibilitat i l’oportunitat de formar part d’un ecosistema que està encaminant Espanya per liderar la digitalització a Europa». 

AsorCAD - Acompanyar en el camí de la digitalització

A AsorCAD són especialistes en escaneig 3D, enginyeria inversa, metrologia i impressió 3D. El març del 2022 es va sumar a la llista de companyies establertes a l’ecosistema DFactory Barcelona. Segons destaca el director d’AsorCAD, Antonio Sánchez, «gràcies a DFactory tenim una connexió més àmplia amb les empreses tecnològiques i especialitzades en la indústria 4.0. Des d’allà intentem moure projectes d’R+D en els quals podem aportar la nostra tecnologia i col·laborar amb altres empreses per millorar la nostra competitivitat». «El nostre objectiu és que les empreses perdin la por de la digitalització acompanyant-les perquè puguin implantar noves tecnologies amb èxit i així millorar la seva productivitat», afegeix. 

IMHOIT - IdC amb impacte i alineada amb els ODS

L’empresa catalana IMHOIT promou la IdC amb triple impacte: social, econòmic i ambiental, i se centra en l’encriptació i la firma digital de dades mitjançant un model de gestió de criptografia inviolable. «Disposem d’un ‘hardware’ propi dedicat específicament a la generació, la gestió i l’emmagatzematge segur de claus criptogràfiques», comenta el cofundador i el director de màrqueting d’IMHOIT. «DFactory és un imant permanent d’atracció per a esdeveniments, persones i institucions, vinculades, d’alguna manera, a tot el procés d’innovació. A més, el rol determinant del Consorci de la Zona Franca acaba de constituir un ‘combo ideal’ d’articulació publicoprivada, que permet potenciar les nostres iniciatives i projectes d’una manera notable». 

SiOCAST - Solucions industrials i sostenibles

Una de les últimes empreses a incorporar-se al node digital DFactory ha sigut SiOCAST, la filial del grup espanyol Coniex, que a través de l’R+D+D explora noves possibilitats per als usos de la silicona industrial. L’entrada a DFactory permetrà a SiOCAST escalar en la seva producció des del punt de vista industrial i crear noves sinergies amb altres organitzacions presents a l’edifici. En paraules del CEO i cofundador de la companyia, Ferran Navarro, «SiOCAST és una nova tecnologia que es troba entre la colada de resina, la impressió 3D i la injecció de plàstic industrial. Permet relocalitzar la producció de peces que abans es feien en altres països de manera local, eficient i sostenible amb el medi ambient». 

NTT DATA - Referència internacional en serveis d’IT

La consultora especialitzada en serveis tecnològics NTT Data és una de les companyies més grans que han estrenat oficina a DFactory Barcelona. Tal com explica David Junyent, el gerent sènior d’indústria a NTT Data, «volem continuar aportant un valor afegit a la societat a partir de la col·laboració que puguem establir amb altres companyies i organitzacions presents en l’ecosistema DFactiory». «Hem aconseguit que la nostra activitat NTT DATA Living Lab i els projectes internacionals que es porten a terme des de la nostra oficina a Barcelona estiguin presents en aquesta iniciativa i això ens converteix en un punt neuràlgic de les nostres operacions a Europa i l’Amèrica Llatina», afegeix.

Notícies relacionades

OnRobot - La robòtica, eix vertebrat de la quarta revolució industrial

OnRobot va ser una de les primeres companyies a confirmar la seva presència a DFactory Barcelona. L’empresa especialitzada en robòtica col·laborativa ha transportat al nou edifici situat a la Zona Franca el primer equip de robòtica industrial dels seus laboratoris. Amb la seva entrada a DFactory, OnRobot tindrà accés a nous recursos per al desenvolupament de projectes d’innovació. Valentina Gherardi, directora de relacions públiques i màrqueting de la companyia, assegura a aquest mitjà que, «com a empresa de solucions de robòtica col·laborativa, estem fermament convençuts que la robòtica, tant la industrial com especialment la col·laborativa, té un paper determinant en la creació d’un futur més sostenible, tecnològic i, per descomptat, segur, en el qual màquines i persones treballin conjuntament».

Temes:

Barcelona