03 d’abr 2020

Anar al contingut

ARTS PLÀSTIQUES

Lleida acull una exposició que mostra la creativitat artística en els centres penitenciaris

L'exposició reuneix una selecció de les millors peces de pintura, escultura i ceràmica

El Premi Marraco, organitzat pel Centre Penitenciari Ponent, compleix 32 anys de vida

Lara Bau

Lleida acull una exposició que mostra la creativitat artística en els centres penitenciaris

El Premi Marraco és el concurs més antic de pintures, escultures i ceràmiques realitzades per les persones privades de llibertat a Catalunya; està organitzat pel Centre Penitenciari Ponent i compleix 32 anys. Les millors obres d’art presentades es poden visitar en una mostra a la sala d’exposicions Montsuar de l’Institut d’Estudis Llerdencs de la ciutat de Lleida fins al pròxim 29 de febrer. 

Les peces exposades són part del treball que els interns han fet durant el 2019 als tallers artístics de Brians 1, Brians 2, Dones de Barcelona (Wad-Ras), Lledoners, Mas d’Enric, Puig de les Basses, Quatre Camins i Joves, a més del centre de Ponent i del Centre Penitenciari d’Andorra. 

La mostra és una selecció de les 130 obres que els interns han presentat al certamen. Les que no estan exposades es poden veure a través d’una projecció audiovisual. Els interns han pogut presentar pintures, ceràmiques, escultures i instal·lacions en dues categories: una de temàtica lliure i una altra de dedicada al llegat universal de Leonardo da Vinci en el 500è aniversari de la seva mort. 

Un jurat format per artistes locals, juntament amb l’Associació d’Arts de Ponent, el Cercle de Belles Arts i l’Ajuntament de Lleida han sigut els encarregats d’escollir els guanyadors, que han sigut distingits amb el primer, segon i tercer premi en cada categoria, així com amb tres premis especials i tres accèssits. 

Tallers artístics als centres penitenciaris

L’activitat artística als centres penitenciaris fomenta l’adquisició de normes, valors i actituds prelaborals. Per aquesta raó, tots els centres disposen de tallers conduïts per monitors artístics, que faciliten acompanyament pedagògic als alumnes i als participants. Hi ha cinquanta tallers artístics a les presons catalanes, agrupats per disciplines: arts plàstiques, arts visuals i comunicació, i arts escèniques. 

3er premi Pintura Marraco 2019. ‘De dins a fora’. Centri Penitenciari Ponent

L’origen del Premi Marraco

El Premi Marraco té el seu origen en la participació d’un pres de Ponent en un concurs de pintura amb motiu de la Festa Major de Lleida. La seva obra va guanyar el premi i la seva fita va inspirar l’organització d’un concurs propi per a les persones privades de llibertat, el 1984. Inicialment en el concurs participaven interns del Centre Penitenciari Ponent, però aviat es va obrir a la resta de presons de Catalunya.