MEDI AMBIENT

Un repte compartit: la millora de la qualitat de l'aire

Aigües de Barcelona transforma les seves instal·lacions perquè siguin autosuficients energèticament i reutilitzin els residus generats

La companyia porta a l'ADN el compromís amb les energies renovables, la descarbonització de l'economia i la sostenibilitat

aiges-de-barcelona-dispone-de-una-flota-de-120-coches-elctricos-la-ms-grande-de-barcelona-1

aiges-de-barcelona-dispone-de-una-flota-de-120-coches-elctricos-la-ms-grande-de-barcelona-1

2
Es llegeix en minuts
Lara Bau

El planeta és la nostra casa comuna i el nostre llegat per a les pròximes generacions. Aigües de Barcelona, empresa referent en la gestió de l’aigua des de fa més de 150 anys, està compromesa amb la millora de la qualitat de l’aire a les ciutats espanyoles. En aquestes ciutats el canvi climàtic i la contaminació procedent sobretot dels vehicles que utilitzen combustibles fòssils suposa una amenaça per a tothom, en especial per als col·lectius més vulnerables com són els nens i les persones grans o bé les que pateixen malalties respiratòries.

El Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra avui a tot el planeta, posa el focus aquest any en la necessitat de reduir la pol·lució, el risc ambiental més gran per a la nostra salut i que sega set milions de vides cada any a tot el món, en especial a les grans ciutats.

La sostenibilitat com a eix

La sostenibilitat de l’empresa es tradueix en una nova manera d’entendre el negoci i una nova política de desenvolupament sostenible, així com diferents línies d’actuació que, alhora, garanteixen el subministrament d’aigua de forma ininterrompuda a l’àrea metropolitana de Barcelona. Aigües de Barcelona, que porta a l’ADN el compromís amb la sostenibilitat i amb l’economia circular, ha reduït des del 2015 en un 40,6% la seva empremta de carboni, l’indicador que mesura les emissions directes i indirectes de gasos amb efecte d’hivernacle produïdes pel consum d’un producte o un servei al llarg del seu cicle de vida. A més, gairebé el 100% de l’energia utilitzada en les diferents fases del cicle de l’aigua té el segell d’energia verda.

Mobilitat sostenible

Aigües de Barcelona, que proveeix 23 municipis i pràcticament tres milions de persones, impulsa la mobilitat sostenible. En aquest sentit, té una flota de 120 vehicles 100% elèctrics: és la més gran de tota l’àrea metropolitana de Barcelona i compta amb el segell de qualitat ambiental. La gestió d’aquesta flota ecològica li ha merescut el reconeixement de l’Associació Espanyola de Gestors de Flotes d’Automòbils. 

En la seva aposta per la innovació, la companyia ha realitzat una prova pilot de monitoratge mòbil de la contaminació de l’aire mitjançant la instal·lació de sensors sobre els vehicles de la seva flota. El projecte, en què també participa el Centre Tecnològic de l’Aigua, permet recollir dades en temps real sobre la qualitat ambiental. 

A més, Aigües de Barcelona forma part de la plataforma LIVE, que contribueix a l’impuls de formes de mobilitat sostenible. 

Control de l’aire

Entre les actuacions destinades a reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, destaca la instal·lació de plaques solars i pèrgoles de captació fotovoltaica. Aquesta autogeneració d’energia de fonts alternatives ha ajudat a reduir significativament l’empremta de carboni i ha aconseguit que pràcticament el 10% de l’energia consumida provingui de fonts renovables i sigui generada a les seves instal·lacions. 

Notícies relacionades

El compromís de la companyia amb el medi ambient i amb la reducció de les emissions de carboni responsables del canvi climàtic és palpable també en el seu projecte per convertir les estacions de tractament d’aigües residuals en biofactories. 

Una acció que busca seguir la política de zero residus –un dels objectius principals de la companyia– i, a més, que les seves instal·lacions siguin autosuficients i generin prou energia per assegurar el seu correcte funcionament. La planta d’aigües residuals del Baix Llobregat serà pionera en aquesta reconversió cap a l’autosuficiència a fi de reduir l’empremta de carboni i millorar l’eficiència energètica.