Astronomia

¿Quan és la lluna plena de maig 2023? Com i on veure la lluna de les flors o lluna en flor

Els esdeveniments astronòmics de maig

Eclipsi penumbral de lluna al maig: ¿Quan, com i on es podrà veure?

¿Quan és la lluna plena de maig 2023? Com i on veure la lluna de les flors o lluna en flor
2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La lluna plena és un fenomen que se sol donar normalment una única vegada al mes, però un any té un total de 365 o 366 dies depenent de si és de traspàs o no i unes 12,4 llunacions, ja que cada fase de la lluna dura aproximadament 7 dies i la lluna passa per 4 fases –lluna plena, lluna nova, quart creixent i quart minvant–. Per completar aquest cicle tarda aproximadament 28 dies.

Així doncs, depenent de l’encaix dels cicles lunars al calendari, hi pot haver anys en què hi hagi 12 llunes plenes i anys en què hi ha hagut o n’hi haurà 13, com és el cas del 2023, que tindrà dues llunes plenes a l’agost: el dia 1 i el 31.

No obstant, al maig només n’hi haurà una. La fase en què la lluna es troba plena és la fase en què es pot observar millor la lluna a simple vista. I, a més, apareix rodona i brillant el dia abans i després d’arribar la fase completa.

Lluna en flor

I aquest mes de maig es produeix la coneguda com a lluna de les flors o lluna en flor. L’origen d’aquesta denominació es deu a la cultura popular, ja que se sol utilitzar els noms que les tribus natives americanes donaven a cada lluna. En concret, la del mes de maig servia per controlar el pas de les estacions i l’arribada de cada moment.

No obstant, les denominacions varien. Així, d’altres donaven diferents noms a aquesta lluna, com lluna de la mare –al considerar-la un símbol de l’augment de la fertilitat–, la lluna de la llet –com a símbol del final de les gelades tardanes– o lluna de la sembra de blat de moro –pel floriment de les plantes–.

En canvi, a la Xina els mesos lunars reben diferents noms i, en concret, la lluna plena de maig rep la denominació ‘Huáiyuè’ o mes de l’acàcia. O, també, la lluna del drac.

A l’hemisferi sud, per contra, la de maig és la lluna del castor o lluna del gebre, per això que tenen les estacions invertides i per a ells el maig és l’últim mes de la tardor, que precedeix l’hivern que comença al juny.

Coincidència d’esdeveniments

La lluna completarà la seva rodonesa i serà plena la nit del 5 al 6 es maig. Aquell dia tindrà lloc també un eclipsi penumbral, que serà visible a Àsia, Oceania, l’Àfrica i Europa, però amb prou feines serà visible a Espanya, a la Península –excepte al nord-oest– i a les illes Balears, perquè coincidirà amb la sortida de la lluna.

L’inici de l’eclipsi es produirà a les 17 hores i 15 minuts hora peninsular i el fenomen finalitzarà a les 21 hores i 30 minuts.

A més, lluna plena i eclipsi coincideixen amb l’apogeu de la pluja de meteorits Η-Aquàrids, que van començar el seu espectacle de ràpids meteors que deixen esteles llargues i brillants el 19 d’abril passat. Desafortunadament, a l’haver-hi lluna plena l’esdeveniment quedarà deslluït i no es podrà observar amb nitidesa aquell dia. Per sort, hi haurà oportunitat de contemplar la pluja de meteors fins al pròxim 28 de maig.

Com observar-la

Notícies relacionades

El millor per observar bé una lluna plena és evitar els edificis alts que la tapin i la contaminació lluminosa. Això sí, si el cel està ennuvolat, serà molt difícil poder veure-la.

Per a aquells que prefereixin observar-la en detall és recomanable utilitzar un filtre al telescopi per evitar l’enlluernament.

Temes:

Lluna Astronomia