Investigació a ‘Cell Genomics’

Aquests són els gens que determinen la teva alçada

  • Un estudi revela les característiques genètiques que determinen l’estatura d’una persona 

Aquests són els gens que determinen la teva alçada
3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Fins i tot abans de néixer, la teva alçada ja estava escrita (en gran part) als teus gens. És a dir, al material genètic que has heretat dels teus progenitors i que també determinarà, per exemple, el color dels teus ulls, alguns trets de la teva personalitat i la teva predisposició a tenir determinades malalties. ¿Però quina part de l’ADN s’encarrega de dictar la teva alçada? ¿Hi ha gens que determinen si ets més alt o més baixet? ¿I hi ha una cosa que puguem fer per modificar aquestes característiques innates? Un estudi publicat aquest divendres a la revista ‘Cell Genomics’ revela quins són exactament els «gens de l’alçada» i quin tipus de factors influeixen en la mida d’una persona.

La investigació, liderada per l’endocrinòloga Nora Renthal, de la Universitat de Harvard, s’ha centrat en l’anàlisi de 600 milions de cèl·lules de cartílag de ratolí. A partir d’aquesta mostra s’han anat provant a eliminar diferents gens per veure quins tenien una funció en el creixement i la maduració cel·lular dels cartílags. La recerca va apuntar directament a 145 gens que, segons suggereix l’anàlisi, influeixen directament en el desenvolupament d’aquests teixits que cobreixen els extrems dels ossos i, en conseqüència, afecten l’alçada que assoleix un individu.

Aquestes dades també es van acarar amb els mapes més complets fins ara elaborats sobre el genoma humà. La comparació entre els punts del genoma dels ratolins que determinen la mida dels rosegadors i els de la nostra espècie va revelar que, també en el nostre cas, hi ha una relació directa entre aquests gens i l’alçada. Segons expliquen els experts que han liderat aquest treball, en els humans els gens que afecten les cèl·lules del cartílag se superposen amb els punts crítics que, fins ara, relacionàvem amb l’alçada humana. Tot això, segons apunta aquesta anàlisi, suggereix que aquests punts de l’ADN probablement juguen un paper a determinar la nostra estatura.

Factors de creixement

Factors de creixementAquesta investigació, lluny d’aportar una resposta definitiva sobre per què som com som (o en aquest cas, per què mesurem el que mesurem), afegeix una peça més per entendre el complex puzle del nostre genoma. Estudis anteriors sobre els ‘gens de l’alçada’ també han apuntat a la importància dels gens que codifiquen les proteïnes del creixement i les hormones, els quals influeixen en el creixement d’ossos i cartílags així com els que influeixen en el metabolisme. La combinació de tots aquests factors és el que, finalment, determinen l’alçada d’una persona.

Notícies relacionades

Més enllà dels factors genètics, també hi ha estudis que apunten a la importància dels factors ambientals. Tant la nutrició com l’estil de vida juguen un paper clau en el desenvolupament d’ossos i músculs durant la infància i, d’aquesta manera, afecten l’estatura de la persona. De la mateixa manera, s’ha observat que l’exercici i una correcta rutina de son són factors que pot estimular el correcte creixement d’una persona. Per contra, hi ha investigacions que relacionen una menor taxa de creixement amb factors com la mala qualitat de l’aire i la presència d’alguns contaminants ambientals.

¿Però de què serveix trobar els ‘gens de l’alçada’? Segons expliquen els experts, per ara només aporten coneixement bàsic però, algun dia, podrien ajudar-nos a tractar persones amb malalties òssies. «Com més puguem entendre sobre la biologia d’aquest fenomen més a prop estarem de poder intervenir en els moments clau del creixement dels ossos», explica Renthal després de la publicació d’aquest últim estudi.