Estudi

La rotació del nucli intern de la Terra ha parat, segons els científics

La rotació del nucli intern de la Terra ha parat, segons els científics
2
Es llegeix en minuts
EFE

El nucli intern de la Terra, una bola calenta i densa de ferro sòlid situada a més de 5.000 quilòmetres de profunditat, és el lloc més inaccessible del nostre planeta. Ara, un equip científic xinès ha constatat que la seva rotació podria haver-se aturat recentment i estar invertint-se.

Els resultats de la investigació, a partir de l’anàlisi de desenes de terratrèmols, es publiquen a la revista ‘Nature Geoscience’, i, segons els seus autors, aquesta variació es correlaciona amb canvis en les observacions geofísiques a la superfície terrestre, com el camp magnètic i la durada del dia.

L’article està firmat per Xiaodong Song i Yi Yang, de la Universitat de Pequín, a la Xina.

La Terra està formada per diverses capes: l’escorça, la capa, el nucli extern i el nucli intern.

Aquesta última, la capa més profunda, és un bola de ferro sòlid una mica més gran que Plutó que està envoltada per un nucli extern líquid, cosa que li permet girar de manera diferent de la rotació de la mateixa Terra.

El gir del nucli intern és impulsat pel camp magnètic generat en el nucli extern i equilibrat pels efectes gravitatoris de la capa.

Saber com gira el nucli intern sòlid podria aclarir com interactuen les capes terrestres, expliquen els autors que, no obstant, assenyalen que la velocitat d’aquesta rotació i si varia és objecte de debat entre la comunitat científica des de fa anys.

Estudi dels terratrèmols

No és senzill estudiar l’inaccessible centre de la Terra, per la seva profunditat i per les condicions extremes, però la sismologia és un mètode alternatiu per a això: els terratrèmols generen ones sísmiques que es propaguen per l’interior del planeta i algunes travessen el nucli.

Per realitzar la seva investigació, Yang i Song van analitzar les ones sísmiques de terratrèmols gairebé idèntics que han travessat el nucli intern de la Terra seguint trajectòries similars des de la dècada de 1960.

Van descobrir que, des del 2009 aproximadament, les trajectòries que abans mostraven una variació temporal significativa han experimentat pocs canvis, cosa que suggereix que la rotació del nucli intern s’ha aturat.

També van constatar que això pot estar relacionat amb una inversió de la rotació del nucli intern com a part d’una oscil·lació de set dècades.

Els autors indiquen que aquesta variació es correlaciona amb canvis en les observacions geofísiques a la superfície de la Terra, com el camp magnètic i la durada del dia.

Notícies relacionades

Els investigadors conclouen, a més, que aquesta oscil·lació en la rotació del nucli intern demostra la interacció entre les diferents capes de la Terra, resumeix la revista.

Les troballes podrien ajudar a aprofundir en la comprensió de com els processos profunds de la Terra afecten la seva superfície. 

Temes:

Terra