Màxim apogeu al migdia

Segueix en directe l’eclipsi parcial de Sol d’avui

Segueix en directe l’eclipsi parcial de Sol d’avui

LAURIE DIEFFEMBACQ / AFP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dimarts, 25 d’octubre, arriba un espectacular fenomen visual a Barcelona i part de les regions de l’est, nord i nord-oest d’Espanya: la Lluna taparà una part del Sol durant el migdia i es formarà un eclipsi parcial de Sol.

Un eclipsi es produeix quan es dona una alineació perfecta (o gairebé) del Sol, la Lluna i la mateixa Terra. Si es dona una alineació Sol-Terra-Lluna, és el nostre satèl·lit el que entra a l’ombra de la Terra i tenim un eclipsi de Lluna. Si l’alineació és Sol-Lluna-Terra, és la Lluna la que ens deixa a l’ombra i es produeix un eclipsi de Sol.

El d’aquest dimarts és parcial i es cobrirà prop del 82% del disc solar. És a dir, el Sol es veurà en forma de mitjalluna i l’eclipsi tindrà una durada aproximada de 244 minuts (poc més de quatre hores).

Inici, apogeu i final

No obstant, a Espanya assolirà una magnitud màxima de 0,12 a Girona, 0,10 a Barcelona i per sota de 0,10 a la resta de Catalunya, les Balears, Aragó, Navarra, la Rioja, el País Basc, Cantàbria, Astúries i el nord del País Valencià i Castella i Lleó.

Notícies relacionades

El fenomen astronòmic a Espanya comença a les 11.33 hores del matí, hora peninsular, tindrà el seu màxim apogeu a les 12.07 hores a Barcelona i finalitzarà a les 12.43 hores.

Aquí pots seguir la seva evolució en directe: