Crisi climàtica

¿Què passaria al món si les abelles s’extingissin?

  • El 70% de la producció agrícola mundial depèn directament dels pol·linitzadors

¿Què passaria al món si les abelles s’extingissin?
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Si les abelles s’extingeixen, la humanitat sencera podria col·lapsar. Aquesta és la premissa que des de fa dècades enarboren científics i ecologistes per il·lustrar fins a quin punt la desaparició d’una espècie pot generar danys en allau en tot l’ecosistema. El cas de les abelles, segons expliquen els experts, és un dels més paradigmàtics. Si la presència d’aquests pol·linitzadors cau, també perilla el 70% els cultius que, ara com ara, alimenten al 90% de la població global.

Un recent informe de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) calcula que gairebé el 80% dels cultius de tot el món que produeixen fruites o llavors per a ús humà depenen, almenys en part, dels pol·linitzadors. Les abelles, a més, també destaquen com un element clau per mantenir l’equilibri ecològic del qual depenen el 84% de les espècies vegetals del planeta. Si aquests animals disminueixen (o desapareixen) no només perilla la producció d’aliments per a humans, sinó també la supervivència d’espècies de vegetals i plantes dels quals depenen altres animals.

En un món sense abelles, per exemple, no tindríem pomes, cítrics, kiwis, tomàquets, pebrots, cogombres i ametlles ni diverses espècies de tubercles i hortalisses. També hi ha estudis que alerten que una eventual desaparició de les abelles podria esborrar de la faç del planeta productes com el cafè i la xocolata.

Abelles en perill

Notícies relacionades

Fa anys que científics, ecologistes i apicultors alerten d’un descens del nombre d’abelles al món. La crisi climàtica, la pèrdua d’ecosistemes i l’augment de les plagues estan disminuint dràsticament les poblacions d’aquests insectes. Espanya era, fins ara, un dels pocs països d’Europa on encara no s’havia observat aquest fenomen. Però després d’uns mesos especialment marcats pels extrems climàtics, els experts alerten que aquest podria ser el primer any des que existeixen registres en què Espanya perd abelles.

A Europa, es calcula que actualment hi ha més de 800 espècies d’abelles silvestres. Segons l’última classificació de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), en aquests moments hi ha un centenar d’espècies silvestres que es consideren amenaçades, un mig centenar més que creuen el llindar del perill i una vintena es classifiquen com a espècies vulnerables. També n’hi ha set que estan classificades com a espècies en perill crític d’extinció. Aquestes últimes podrien desaparèixer de manera imminent si no es fa res per preservar el seu ecosistema.