Guardó científic

El Nobel de medicina premia els descobriments sobre genomes d’homínids extints

El guardó recau en l’investigador Svante Pääbo pel seu treball sobre evolució humana

Svante Paabo en una conferencia en Leipzig

Svante Paabo en una conferencia en Leipzig / LISI NIESNER (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La Reial Acadèmia de les Ciències de Suècia ha atorgat el Premi Nobel de medicina i fisiologia 2022 a l’investigador Svante Pääbo pel seu treball sobre evolució humana i els seus descobriments sobre el genoma d’homínids extints. El veredicte, anunciat aquest dilluns al matí, és el primer de la setmana dels guardons científics més importants de l’any.

Notícies relacionades

L’any passat, en la categoria de medicina, el Nobel va ser per als investigadors David Julius i Ardem Patapoutian per les seves recerques sobre els receptors que regulen el tacte de la temperatura (una àrea d’estudi que, per cert, es va inspirar en experiments amb bitxos). El guardó, aplaudit entre la comunitat científica, també va suscitar cert malestar entre els que aspiraven a un premi per a les vacunes contra la covid-19 o algun dels descobriments que va canviar el rumb de la pandèmia. 

Demà (dimarts dia 4) tocarà descobrir qui són els premiats amb el guardó de física i dimecres (dia 5) serà el moment de parlar de química. En l’anterior edició, en l’àrea de física, es van distingir els treballs de Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi sobre «la ciència per entendre l’avenç de la crisi climàtica» i altres sistemes complexos. En química, el premi va ser per als investigadors David MacMillan i Benjamin List per «l’art de crear molècules orgàniques». Aquest any, no hi ha clars favorits sobre qui podria emportar-se el guardó científic. En vigília de l’entrega, les travesses encara són incertes.

Temes:

Premis Nobel