Estudi

L’estimulació cerebral redueix en un 42,5% els símptomes en el TOC sever

El tractament quirúrgic consisteix a implantar uns elèctrodes que permeten estimular elèctricament punts específics del cervell de manera selectiva i reversible

L’estimulació cerebral redueix en un 42,5% els símptomes en el TOC sever

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
EFE

Un equip multidisciplinari de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han confirmat que l’estimulació cerebral profunda redueix en un 42,5% els símptomes en els pacients amb trastorn obsessivocompulsiu (TOC) sever.

Aproximadament una de cada deu persones que pateixen TOC presenta una forma crònica i incapacitant de la malaltia. Aquests casos més severs són resistents als tractaments convencionals –psicoteràpia i fàrmacs– i comporten molt de sofriment tant als pacients com a les seves famílies, va explicar dijous l’Hospital de Bellvitge en un comunicat.

Reducció a llarg termini

En els últims anys, l’estimulació cerebral profunda s’ha començat a estudiar com a alternativa terapèutica a aquests pacients.

Fins ara, el coneixement dels efectes a llarg termini d’aquesta opció terapèutica era molt limitat, però un estudi de psiquiatres i neurocirurgians de Bellvitge ha confirmat que aquesta és una tècnica segura i efectiva, amb una reducció dels símptomes obsessius en un 42,5% a llarg termini.

L’estimulació cerebral profunda és un tractament quirúrgic que consisteix a implantar uns elèctrodes que permeten estimular elèctricament punts específics del cervell de manera selectiva i reversible, amb la qual cosa s’aconsegueixen beneficis terapèutics en malalties resistents a tractaments, com la malaltia de Parkinson, la tremolor essencial, la distonia o l’epilèpsia.

Els Serveis de Psiquiatria i Neurocirurgia de Bellvitge van iniciar el programa de tractament amb estimulació cerebral profunda per a pacients amb TOC resistent i sever el 2007.

L’equip multidisciplinari de Bellvitge ha estudiat l’evolució de pacients tractats en aquest centre hospitalari entre el 2007 i el 2020 durant una mitjana de 6,4 anys.

Les seves dades s’han comparat amb les d’un grup de pacients obsessius severs i resistents, a qui es va oferir la possibilitat de rebre estimulació cerebral profunda, però que la van rebutjar al seu dia.

Millora de l’ansietat i la depressió

Notícies relacionades

Els resultats, publicats en la revista científica ‘Brain Stimulation’, determinen que, a més de reduir els símptomes obsessius, l’estimulació cerebral profunda també ha incidit en una millora de l’ansietat i la depressió en aquests pacients i en una recuperació significativa de la seva capacitat funcional.

L’estudi ha comprovat, a més, que pocs pacients experimenten efectes adversos i que la majoria són lleus i transitoris.

Temes:

Salut mental