Pluja d’estrelles

Un factor deslluirà aquest any la visió de les Llàgrimes de Sant Llorenç

Perseids 2022: ¿Quina és la millor hora per veure les Llàgrimes de Sant Llorenç?

Pluja d’estrelles: ¿Quins són els millors llocs de Catalunya per veure les llàgrimes de Sant Llorenç?

Un factor deslluirà aquest any la visió de les Llàgrimes de Sant Llorenç
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest any, els amants de les llàgrimes de Sant Llorenç tindran algunes dificultats per visualitzar les estrelles fugaces que cauen cada any a partir de mitjans d’agost. Així doncs, amb la previsió que passin entre 50 i 100 estrelles fugaces per hora, només en seran visibles entre 10 i 20 per hora en el millor dels casos.

Però, ¿per què? El motiu principal no és ni la contaminació lluminosa ni la posició de la Terra i el Sol. Es tracta de la Lluna, ja que aquest any 2022 coincideix que el 19 d’agost hi haurà Lluna plena, i això resta foscor al cel nocturn a mitjans de mes i dificulta la visió de les estrelles fugaces.

«Lamentablement, el pic dels Perseids d’aquest any tindrà les pitjors circumstàncies possibles per als observadors», va dir en un comunicat l’astrònom de la NASA Bill Cooke, que dirigeix l’Oficina de Medi Ambient de Meteoroides al Centre Marshall de Vols Espacials de la NASA.

«La majoria de nosaltres, a l’Amèrica del Nord, veuríem normalment 50 o 60 meteors per hora», va dir, «però aquest any, durant el pic normal, la Lluna plena ho reduirà a 10-20 per hora, en el millor dels casos».

Un satèl·lit brillant

Tot i que no tingui llum pròpia, la Lluna és molt més brillant que qualsevol altra cosa al cel nocturn. Per tant, restarà brillantor i eliminarà els Perseids menys lluminosos, excepte els que travessen la nostra atmosfera i es cremen a dalt, que són els més brillants.

A mesura que s’esvaeixi la Lluna plena, els Perseids començaran a minvar (el 21 i 22 d’agost) i s’acabaran completament l’1 de setembre. Són les restes de runa del cometa Swift-Tuttle, una «bola de neu» pesant composta de gel, roca i pols, que orbita el nostre Sol cada 133 anys. El cometa, per si mateix, va ser visible per última vegada per a nosaltres el 1992 i no tornarà a passar pel nostre camí fins al 2125.

Notícies relacionades

Fins a quin punt es remunten realment els albiraments dels Perseids continua sent motiu de controvèrsia, segons va dir Cooke. El cometa per si mateix no es va identificar fins al 1862, però la pluja de meteorits es va veure sobre l’Europa medieval.

L’esdeveniment anual va arribar a ser conegut com «les Llàgrimes de Sant Llorenç», anomenat així per l’últim dels set diaques de l’església romana martiritzats per l’emperador Valerià l’agost de l’any 258.

Temes:

Lluna