Els ossos polars també furguen en cubells d’escombraries per culpa de la crisi climàtica

Les escombraries representen una amenaça emergent per a les poblacions d’ossos polars, que ja són vulnerables

2
Es llegeix en minuts

Els ossos polars famolencs estan recorrent als abocadors d’escombraries per omplir els seus estómacs a mesura que desapareix el seu hàbitat gelat.

Dimecres, un equip de científics canadencs i nord-americans va advertir que les escombraries representen una amenaça emergent per a les poblacions d’ossos polars, que ja són vulnerables, a mesura que els animals depenen cada vegada més dels abocadors a prop de les comunitats del nord. Això està generant conflictes mortals amb les persones, segons un informe publicat a la revista ‘Oryx’.

«Els ossos i les escombraries són una mala associació», va dir el coautor Andrew Derocher, biòleg de la Universitat d’Alberta. «Ho sabem molt bé des de la perspectiva de l’os bru i l’os negre, i ara és un problema que s’està desenvolupant amb els ossos polars».

Els ossos polars depenen del gel marí per caçar foques. Però amb l’escalfament de l’Àrtic quatre vegades més ràpid que la resta del món, el gel marí es fon abans a l’estiu i es congela més tard a la tardor. Això obliga els ossos a passar més temps a terra, lluny de les seves preses naturals.

Per engreixar-se, l’informe diu que els ossos polars ara s’estan reunint en massa al voltant d’abocadors oberts en llocs de l’Àrtic i subàrtic, com Belushya Guba a Rússia, i munts d’ossos de balena que van quedar de les caceres dels esquimals a prop de Kaktovik, Alaska.

Tal comportament és arriscat, perquè poden causar problemes de seguretat pública i a més consumir escombraries poden emmalaltir els ossos.

Consum de plàstic

Els embolcalls sovint es congelen en restes de menjar, per la qual cosa els ossos polars acaben menjant plàstic i altres materials no comestibles. Això pot causar obstruccions fatals.

«Els ossos no coneixen tots els aspectes negatius que venen amb la ingestió de plàstic i les malalties i toxines a què probablement estiguin exposats en un entorn (d’abocador)», va dir el coautor Geoff York, director sènior de conservació de Polar Bears International, un grup de defensors.

La situació, van dir els científics, és probable que empitjori. Les poblacions humanes estan augmentant a l’Àrtic. Es preveu que Nunavut, Canadà, on viuen milers d’ossos polars, creixi gairebé un 40% per al 2043.

Notícies relacionades

Millorar la gestió de residus continua sent un desafiament per a les comunitats remotes. El terra sovint està congelat, fet que dificulta enterrar les escombraries. I transportar-lo en camions és car. Es ncessitaran fons federals per solucionar el problema, van dir els científics.

«Ja hem tingut un parell de morts humanes a l’est de l’Àrtic canadenc», va dir Derocher. «És sorprenent quants llocs que mai van tenir problemes amb els ossos polars ara tenen problemes emergents».