Còrdova

Implanten a un nen de tres anys el cor artificial número 100 a Espanya

El petit, que s’ha beneficiat del model ‘Berlin Heart’ a Còrdova, es troba a l’espera d’un trasplantament cardíac

Implanten a un nen de tres anys el cor artificial número 100 a Espanya

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

L’hospital Reina Sofía de Còrdova ha implantat el cor artificial, dispositiu d’assistència ventricular conegut com a ‘Berlin Heart’, número 100 a escala nacional, que permet bombar la sang de manera mecànica.

Va ser fa un mes i s’ha col·locat a un nen de 3 anys que evoluciona satisfactòriament a l’uci mentre es troba a l’espera d’un trasplantament, que seria el tractament definitiu a la seva malaltia.

L’experiència de l’hospital de Còrdova en l’ús de dispositius d’assistència ventricular pediàtrica es concentra en els últims 15 anys i és un dels cinc centres del país on s’utilitza. Els altres quatre hospitals es reparteixen entre Madrid (Gregorio Marañón i La Paz), Barcelona (Hospital de la Vall d’Hebron) i la Corunya (Juan Canalejo).

El petit, que ha rebut aquest últim dispositiu, fa un mes que hi està connectat i la seva evolució ha sigut molt bona fins ara. Fins i tot, el cor ha recuperat part de la seva funció al comptar amb l’ajuda del dispositiu artificial. El nen patia una miocardiopatia dilatada i el deteriorament al qual havia arribat va precipitar l’implant, que es va poder fer a quiròfan de manera programada.

Cirurgia Cadiovascular i Cardiologia Pediàtrica són dues de les especialitats que participen en l’atenció d’aquests pacients, a les quals se sumen Intensius Pediàtrics, professionals del Programa de Trasplantament Cardíac, Anestèsia Infantil, Radiologia Infantil, Infermeria i Fisioteràpia, entre d’altres.

Supervivència

Des dels seus inicis, el Reina Sofía ha implantat el dispositiu ‘Berlín Heart’ en 18 nens, en la majoria de les ocasions com a pont a un trasplantament esperat, i el 75% d’aquests pacients sobreviu a dia d’avui. El cirurgià cardiovascular Jaime Casares es mostra «orgullós de poder figurar entre els centres que ofereixen aquesta terapèutica i, especialment, dels resultats clínics que hem obtingut. La major part dels nens, després del dispositiu, s’han trasplantat i fan vida normal. Els primers casos van ser complicats, però ara ens resulta més fàcil utilitzar-lo». 

Per a la cardiòloga pediàtrica María Ángeles Tejero, l’assistència «ens permet mantenir aquests nens en llista d’espera tot el temps que necessitin, que pot ser mesos, motivat per l’escassetat de donacions d’òrgans en edat infantil». El temps mitjà de connexió dels nens al dispositiu a Còrdova ha sigut de 89 dies, amb un rang que va des dels 4 fins als 310 dies.

Experiència

A finals dels anys 70, hi ha una aposta a nivell mundial pels dispositius que substitueixen la funció del cor, que es localitza als Estats Units i després s’estén a Europa. A Espanya, ‘Berlin Heart’ es comença a utilitzar a la dècada dels 90 i el Reina Sofía és dels primers centres del país a incorporar-lo en nens (el 2007).

‘Berlin Heart’ és un dispositiu paracorpori que s’activa pneumàticament. Els nens que porten el dispositiu es troben ingressats, però poden moure’s per l’hospital (planta, zones comunes, aula educativa, etc.)

Notícies relacionades

El Reina Sofía utilitza en la població pediàtrica dos models d’assistència, ja que al ‘Berlin Heart’ s’hi afegeix un altre conegut com a ‘Levitronix’, un sistema d’impulsió centrífuga amb tecnologia de levitació magnètica que ja ha sigut implantat en vuit nens. Si sumem les dues assistències ventriculars, el centre cordovès les ha fet servir en 26 ocasions (18 ‘Berlin Heart’ i 8 ‘Levitronix’) a 23 nens, ja que alguns han necessitat de tots dos implants.

 Tot i que l’espera fins al trasplantament és la principal indicació, també es fa servir després del trasplantament fins a la recuperació completa de l’òrgan trasplantat.