Entre 45 i 80 meteors per hora

Pluja d’Aquàrids: on i quan veure aquest fenomen astronòmic

  • La pluja de meteors que reben el seu nom per l’estrella Eta Aquarii, de la constel·lació d’Aquari, es produeix a causa del pas de la Terra per una zona de restes del cometa Halley

Pluja d’estrelles sobre Montserrat, en una imatge d’arxiu.

Pluja d’estrelles sobre Montserrat, en una imatge d’arxiu. / MARC VILA (BCN)

1
Es llegeix en minuts

Una de les pluges d’estrelles més espectaculars que es poden observar són els eta-Aquàrids: una pluja de meteors que aquest any tindrà el seu pic durant la nit de dimecres a dijous però que s’estendrà fins al dia 20.

Els Aquàrids, que reben el seu nom per l’estrella Eta Aquarii, de la constel·lació d’Aquari, es produeix a causa del pas de la Terra per una zona de restes del cometa Halley, que farà la pròxima òrbita al voltant del Sol el 2061.

Com disfrutar dels Aquàrids

Amb una taxa d’activitat que ronda entre els 40 i 85 meteors per hora a l’hemisferi nord (on es troba Espanya) i 100-120 a l’hemisferi sud, els Aquàrids, que tenen lloc anualment entre finals d’abril i maig, són una de les pluges d’estrelles més grans que podem observar.

Aquest any, l’hora idònia se situarà a prop de les 5.25 de la matinada de dijous, moment en què es podrà arribar a observar gairebé un cometa per minut. A més, la lluna minvant i les prediccions de cel serè permetran observar la pluja en la seva màxima esplendor, sense que la llum del nostre satèl·lit entorpeixi l’experiència.

Allunya’t de la ciutat

Notícies relacionades

Per poder disfrutar d’aquest impressionant esdeveniment astronòmic ens haurem d’allunyar de la contaminació lluminosa de les ciutats. Els millors llocs per als fans de les pluges d’estrelles sempre se situen en punts allunyats i serens, com ara platges i descampats, o punts alts de la ciutat, com balcons i terrats.

Tampoc es recomana l’ús de binoculars o telescopis, ja que aquesta pluja es podrà veure a simple vista i aquests aparells podrien entorpir l’observació. Simplement d’estirar-se a la gespa i observar cap a l’est serà suficient per poder apreciar aquest preciós fenomen astronòmic, per al qual haurem d’esperar un altre any per tornar a disfrutar-lo.

Temes:

Astronomia