Novetat a Espanya

El Clínic de Barcelona fa el primer trasplantament d’úter de donant viva

El Clínic de Barcelona fa el primer trasplantament d’úter de donant viva
2
Es llegeix en minuts

L’Hospital Clínic de Barcelona ha portat a terme el primer trasplantament d’úter a Espanya d’una donant viva, que l’ha donat a la seva germana, que va néixer sense aquest òrgan, trastorn que es coneix com a síndrome de Rokitansky, segons ha informat aquest dijous el centre mèdic en un comunicat. 

El trasplantament es va portar a terme el passat dia 5 d’octubre, liderat pels caps dels serveis de Ginecologia de l’Hospital Clínic, Francesc Carmona, i d’Urologia i Trasplantament Renal, Antonio Alcaraz. 

El procés que ha portat a aquesta pionera intervenció es va iniciar fa cinc anys i s’emmarca en el projecte d’investigació «Estudi de factibilitat de procediment de trasplantament uterí de donant viva amb obtenció d’empelt per a cirurgia robòtica», amb l’objectiu de validar la viabilitat d’aquesta cirurgia. 

El requisit principal per ser candidata a aquest tipus d’operació és patir la síndrome de Rokitansky, que és un trastorn congènit de l’aparell reproductor femení que afecta una de cada 5.000 dones al món. 

Aquestes dones neixen sense úter i sense trompes de Fal·lopi i, en el cas concret de la receptora del trasplantament, va ser l’única candidata compatible de la trentena que es van presentar per a un trasplantament. 

Dues fases

El Clínic ha informat avui que el trasplantament d’úter és un procés d’alta complexitat que es divideix en dues fases: l’extracció de l’òrgan realitzada mitjançant cirurgia robòtica, per ser el menys invasiva possible, i la seva implantació, que va necessitar d’una cirurgia oberta. La durada de l’operació va ser d’unes dotze hores, pel que fa a l’extracció, i unes altres quatre per a la implantació. 

Un equip multidisciplinari de més de vint persones va portar a terme el trasplantament, entre ells, ginecòlegs, cirurgians de trasplantament, infermeres de ginecologia i de trasplantament, anestesistes i auxiliars d’infermeria. 

L’evolució de salut de la dona receptora de l’úter de la seva germana, passats dos mesos de l’operació, és bona i ja ha tingut el seu primer cicle menstrual, han informat les mateixes fonts. En aquest moment del procés es preveu implantar a la dona un embrió dels onze fecundats in vitro prèviament, perquè pugui quedar-se embarassada. En el cas que es quedi embarassada, se li mantindran els fàrmacs immunosupressors –per evitar que el seu sistema immune faci malbé l’òrgan trasplantat– fins a un segon embaràs. 

Una vegada completat el seu desig de ser mare se li retirarà l’úter donat per laparoscòpia després del segon part, sempre que aquest sigui el seu desig gestacional. 

Precedent a Suècia

Notícies relacionades

Aquest ha sigut el primer trasplantament d’úter realitzat a Espanya, però no a Europa, ja que el primer naixement després d’un altre trasplantament d’una donant viva va tenir lloc a Suècia l’any 2014, en concret a l’Hospital Universitari de Sahlgrenska, de la Universitat de Göteborg, i va ser dirigit pel doctor Mats Brännström. 

Fins avui, s’han practicat 70 trasplantaments d’úter a tot el món, arran dels quals han pogut néixer una vintena de nadons.