MISSIÓ ENLAIRADA EL 1964

Una relíquia espacial torna a la Terra després de mig segle en òrbita

El primer Observatori Geofísic Orbital, llançat el 1964, es va desintegrar a l'atmosfera fa uns dies

zentauroepp54719235 combo nasa bo200831160159

zentauroepp54719235 combo nasa bo200831160159

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

A les albors de la carrera espacial, quan els Estats Units i la Unió Soviètica competien per la conquesta de l’espai exterior, el primer Observatori Geofísic Orbital es va enlairar de la Terra. Era el 4 de setembre del 1964. Set anys després de l’Sputnik, el primer satèl·lit artificial de la història. I cinc anys abans que la missió Apollo 11 aterrés a la Lluna. La missió OGO-1 es va enlairar llavors per estudiar la Terra i ara, després de 56 anys en òrbita, torna al seu planeta mare.

Va tenir lloc la setmana passada, quan els observatoris espacials van notificar l’impacte d’un petit objecte contra l’atmosfera terrestre. Al principi ningú tenia gaire clar de què es tractava. I encara que tot apuntava que era un asteroide qualsevol, dades addicionals van mostrar que el centelleig detectat era l’últim rastre d’aquesta històrica missió espacial. Així ho van corroborar el Centre d’Estudis d’Objectes Pròxims a la Terra (NEO), el Jet Propulsion Laboratory de la NASA i l’Agència Espacial Europea. 

El satèl·lit, dissenyat per estudiar la magnetosfera de la Terra, va estar operatiu durant uns cinc anys. S’estima que el setembre del 1964, just després de ser llançada, la nau va aconseguir transmetre informació fiable sobre el 70% de la seva trajectòria orbital. Cap al mes de juliol del 1969, a les vigílies de l’arribada de l’home a la Lluna, la missió només passava el 10% de les dades del seu recorregut. Poc després, l’OGO-1 va deixar de donar senyals. I cap al 1971, després d’anys sense rastre de la seva activitat, la NASA va donar la seva missió per acabada. Des d’aleshores, no se n’havia sabut res més.

Final del viatge

Notícies relacionades

Ara, la seva tornada ha rescatat el seu llegat. Tot apunta que es va desintegrar sobre l’oceà Pacífic. Just al cel de l’illa polinèsia de Tahití. No gaire lluny d’allà, al cor de Maui (Hawaii), dos estudiants de secundària van relatar a la premsa local que ells han sigut testimonis del succés. I així ho van corroborar les observacions realitzades des de l’observatori astronòmic local.

Aquesta nau espacial, segons s’explica en un comunicat de premsa emès per la NASA, va ser la primera de la generació OGO a enlairar-se. I l’última a tornar a casa. Les seves altres cinc homòlogues, llançades fins al 1972, ja fa anys que es van desintegrar a l’atmosfera terrestre. Cap d’aquestes relíquies espacials suposa un perill per als habitants del planeta. Les seves restes, de fet, desapareixeran en una resplendor. I a tot estirar, deixaran algun vestigi a l’oceà.

Temes:

NASA