RECONEIXEMENT PERIODÍSTIC

La sèrie de reportatges d'EL PERIÓDICO 'Científiques africanes en moviment', distingit amb el premi Colombine

La novena edició del guardó premia el treball de Michele Catanzaro i Marco Boscolo, amb fotos de Gianluca Battista

Els articles retraten investigadores africanes que treballen per al desenvolupament del continent

zentauroepp46939458 jinja  uganda   05 02 2019 african women scientists on the m190214142616

zentauroepp46939458 jinja uganda 05 02 2019 african women scientists on the m190214142616

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

La sèrie de reportatges d’EL PERIÓDICO «Científiques africanes en moviment» ha sigut distingida amb el IX Premi Colombine. El guardó reconeix treballs periodístics sobre el paper de les dones en la societat.

L’edició d’aquest any ha premiat els autors de la sèrie: Michele Catanzaro, col·laborador d’EL PERIÓDICO, i Marco Boscolo. Els reportatges estan acompanyats per fotografies de Gianluca Battista.  

La sèrie va ser publicada entre el febrer i el març del 2019 al suplement Més Periódico d’EL PERIÓDICO. En aquest treball, es relaten les històries de cinc investigadores africanes que van deixar el continent, però després van tornar per contribuir al desenvolupament de l’Àfrica. Es va dur a terme en el marc d’un projecte avalat per la beca Journalism Grants del Centre Europeu de Periodisme.

El premi Colombine, organitzat des del 2012 per l’Associació de Periodistes - Associació de la Premsa d’Almeria (AP-APAL) i patrocinat per la Fundació Unicaja, s’entrega en memòria de Carmen de Burgos Seguí (1867-1932), pionera periodista d’Almeria.

200 treballs

En l’edició d’aquest any, es van presentar 200 treballs, el 27,5% dels quals de fora d’Espanya. El premi està dotat amb 3.000 euros i una reproducció del monument a la Llibertat d’Expressió d’Almeria.

El treball publicat a EL PERIÓDICO «mostra magistralment científiques que, a través de polítiques de suport, reverteixen en les seves societats d’origen el coneixement amb activitats lligades a l’R+D+i. Elles són un exemple de motor de canvi i avenç encapçalat per dones», segons ressalta el jurat, format pels periodistes David Corral Bravo, Jesús Pozo Gómez, Magis Iglesias Bello i Francisco Javier Galán Gamero, i la catedràtica Rosalía Rodríguez López.

La resolució destaca la «capacitat investigadora dels autors» i el «rigor, bona documentació i una redacció impecable» dels reportatges. Així mateix, ressalta que el treball «ha donat a conèixer una realitat molt valuosa del continent africà, sempre identificat amb estereotips que aquest reportatge revela com a irreals i erronis».

Premiats i finalistes

Michele Catanzaro (Roma, 1979) és col·laborador d’EL PERIÓDICO des del 2006. Abans del premi Colombine, ha rebut els premis Prismas (2017), Science Writer of the Year (2016), Rei d’Espanya (2014), Valors (2014) i BBVA Innovadata (2012) per reportatges publicats a EL PERIÓDICO. Catanzaro ha guanyat beques per portar a terme treballs de periodisme d’investigació atorgades per Journalism FundEuropean Journalism Center i EFSJ Climate
Grants
.

Notícies relacionades

Juntament amb Marco Boscolo, s’uneix a un grup de premiats format per Yolanda Sobero Martínez i Susana Jiménez PonsJune Fernández CaseteMarta Gómez Casas,  Lucano Romero,  Marisol Soto RomeroFrancisco CarriónMar Abad i Zigor Aldama.

En l’edició d’aquest any, van resultar finalistes treballs d’Aitor Sáez-Díaz,  Ruth de Frutos i Laura RuedaHenrique MariñoIsabel ValdésPatricia Costa i Juan Antonio Tirado.